Skip to main content

Több mint hatszázmillió ember, az ország lakosságának több mint fele maradt áram nélkül kedden Indiában, ahol már hétfőn is több százmillió embert érintett egy másik súlyos áramkimaradás. A BBC szerint több száz vonat állt meg a síneken, Újdelhiben a metróból is ki kellett menekíteni az embereket. Az utakon sok helyen dugók alakultak ki, mert a közlekedési lámpák sem üzemeltek rendesen. Több szövetségi államban is tartalékgenerátorokról mentek a kórházak, Nyugat-Bengálban pedig több mint kétszáz bányász is fogságba esett, mivel föld alatti felvonók is leálltak. Sikerült eljutniuk azonban egy menedékhelyre, ahol van levegő, és nincsenek közvetlen veszélyben.

Az áramkimaradás legalább húsz szövetségi államot érint, mivel az észak-indiai, a kelet-indiai, és az északkelet-indiai áramhálózatok álltak le kedden. A hétfőn egyszer már összeomló északi hálózatot kedd hajnalra állították helyre, de órákkal később megint felmondta a szolgálatot.

Szusil Kumar Sinde energiaügyi miniszter szerint az egyes államok többet fogyasztottak az előírtnál, ezért terhelődhetett túl a rendszer. Jelezte, hogy a jövőben megbüntetik az ilyen államokat. Az indiai elektromos hálózatot irányító cég vezetője szerint biztosítani fogják, ne forduljon elő újból ilyen helyzet.

A várakozások szerint helyi idő szerint estére helyreállították volna az egész országban az áramszolgáltatást, de még késő este is csak az északkeleti hálózatot tudták teljesen visszakapcsolni. Az északi 75 százalékon, a keleti viszont csak 40 százalékon üzemelt. Többen azért is aggódnak, amiért egymást követő két nap is összeomlott a hálózat.

Indiában gyakoriak az áramkimaradások a nagyvárosokban az elöregedő hálózat és a rendszer túlterheltsége miatt, éppen ezért a fontosabb nagyvállalatok irodaépületei is dízelgenerátorokkal készülnek. Ugyanakkor utoljára 2001-ben volt olyan, hogy egy egész országrész hálózata összeomlott.

A hétfői és keddi áramkimaradások nagyon komoly problémákra mutattak rá, elemzők szerint az áramigény adott esetben akár tíz százalékkal is felülmúlhatja a mostani hálózat kapacitásait. Helyi tudósítók szerint amennyiben nem fektetnek be jelentős összegeket az energiaszektorba, akkor az országban a jövőben megsokasodhatnak a súlyos áramkimaradások.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/07/31/aramszunet_benitotta_le_fel_indiat/

TOP 5