Skip to main content

Kína, a világ legnagyobb napelem előállítója megnégyszerezte a tervezett beépítendő napelem kapacitást 2015 végéig, amely így el fogja érni a 21 Gigawattot. Teszi mindezt annak az érdekében, hogy folyamatosan bővülő piacot és felvásárlási árat biztosítson gyártói számára. – adta hírül nemrég a Renewable Energy World

A bővítésből származó első 5 gigawatt már 2015 végére elkészülhet, további 20 gigawatt pedig még tervbe van véve 2020-ig. A kormány növekvő kereslethiányt vélt felfedezni az utóbbi években, amelyet főleg a két legnagyobb gyártó szenvedett meg, a Suntech Power és a Trina Solar. Ennek oka az európai igények visszaesése, amely az árak lefele töréséhez vezetett.

A napelemek ára már majdnem 42 %-ot esett a tavalyihoz képest, jelenleg wattonként 87 dollárcentet kell fizetnünk nagytételben történő vásárlás esetén. Ez a visszaesés csökkenti a kínai gyártók profitját így rossz hatással van a helyi gazdaság növekedésére. A jelenlegi bővítési célok egyes elemzők szerint még mindig elég konzervatívak, és várhatóan a végleges beruházások mértéke meg fogja haladni a 30 gigawattot.

A gyártók bíznak a kormány terveiben és a kereslet növekedésével számolnak. Kína még 2009-ben kezdte meg az úgynevezett „arany nap” programot, amely a megújuló energiát hasznosító beruházások támogatására jött létre. Bár még jelenleg az amerikai és európai piacok teszik ki a megrendelések 80 százalékát, reményeik szerint a belföldi tételek még az idén elérik a 30 százalékos részesedést. Tekintve, hogy a gazdaság új húzóágazata a megújuló energia ipar a kínai lépés érthető, bár az európai piacokat figyelembe véve kifejezetten előnyös lett volna további árcsökkenés.

Ezeket olvasta már?

Támogatják az energiahatékonysági felújításokat dél-nyugat angliában

A Toshiba Japán legnagyobb naperőművét építi Fukushimában

Güssing, az Ökotérség

 Forrás: http://energia.ma/gazdasag/20120703-kina-boviti-napelemes-terveit-a-helyi-gazdasag-megsegitesere/

Kép innen. http://www.celsias.com/article/china-quadruple-2015-solar-energy-target/

TOP 5