Skip to main content

Drasztikus mértékben, akár negyedével is nőhet a vállalkozások áramfogyasztása a nagy melegben. A statisztikák szerint az extrém magas hőmérséklet munkanapokon 12,4, munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelte a cégek áramfogyasztását. Pedig az energiafogyasztás megugrása akár már néhány egyszerű intézkedéssel is megakadályozható.

Nem csupán a lakossági villamosenergia-fogyasztást növeli a hőség, a vállalkozások ugyanígy szenvednek a nagy melegtől - derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. friss elemzéséből. Az energetikai társaság 150 ügyfelének fogyasztását vizsgálta július első két hetében; az elsősorban irodaházakból, termelőtevékenységet végző kis- és közepes vállalkozásokból álló ügyfélportfólió statisztikái szerint az extrém magas hőmérséklet munkanapokon 12,4, munkaszüneti napokon pedig 23,7 százalékkal emelte a cégek áramfogyasztását. (A bázisnap legmagasabb hőmérséklete 26 fok Celsius volt, az extrém hőmérsékletű napé pedig 38 fok Celsius.)

A fogyasztási adatok elemzéséből látszik, hogy az áramigény növekedése egyértelműen a klíma- és hűtőberendezések üzemeltetéséből fakad. Az átlagos hőmérsékletű és a kánikulai napok villamosenergia-fogyasztása közötti különbség reggel 8-9 óra között kezd elszakadni egymástól, a csúcsot a 11 és 15 óra közötti időszakban éri el, majd a két fogyasztási görbe ismét közelít egymáshoz. "A legintenzívebb klímahasználat idején, általában a nap közepén, a fogyasztás 15,6 százalékkal is magasabb lehet egy extrém módon meleg, nyári napon. Ez pedig jelentős költségtöbbletet jelent a vállalkozások számára. Az adatokból jól látszik tehát, hogy a céges áramfogyasztás is meglehetősen érzékenyen reagál a hőmérséklet emelkedésére" - ismerteti a céges adatgyűjtés tanulságait Kis Gergely, az ALTEO energiakereskedelmi igazgatója.

Első ránézésre meglepő eredménye volt az adatgyűjtésnek, hogy a fogyasztás növekedésének relatív mértéke a munkaszüneti napokon jelentősen nagyobb volt, mint a munkanapokon. Ennek oka a szakértők szerint a bázishatásban keresendő. "Míg egy munkanapon alacsonyabb hőmérséklet mellett is rengeteg elektromos fogyasztó megy, így a klíma- és hűtőberendezések pluszfogyasztása arányaiban nem jelent akkora növekedést, addig a hétvégi hűtés egy extrém meleg napon kiugró fogyasztásnövekedést jelent egy normál munkaszüneti nap felhasználásához képest" - hívja fel a figyelmet Kis Gergely.

Az társaság energiakereskedelmi igazgatója szerint a fogyasztás megugrása akár azonnal, néhány egyszerű intézkedéssel megakadályozható, de legalábbis tompítható. Ilyen lépés lehet egy olyan belső eljárásrend kidolgozása, amely szabályozza a házon belüli energiafogyasztást. Ez csupán döntés kérdése, extraberuházást vagy más erőforrást nem igényel.

A probléma középtávon történő optimális kezeléséhez ugyanakkor már elengedhetetlen a cég energiaauditjának elvégzése. Így pontosan feltérképezhető az energiafelhasználás szerkezete, személyi és tárgyi háttere. Az audit által nyújtott információk alapján pedig már könnyebben eldönthető, milyen energiamenedzsment-rendszer az optimális a költségek csökkentéséhez. Ilyen lehet például a 2011 nyarán közzétett ISO 50001 szabvány, amelynek alkalmazása egyes számítások szerint akár 15-25 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználást néhány éven belül, értelemszerűen a cég méretétől, illetve a jelenleg alkalmazott technika és eljárásrendek jellegétől is függően.

Forrás: http://penzcentrum.hu/energia/25_szazalekot_is_sporolhatsz_energiaaudittal.1033335.html

Forrás: http://www.cyberpark.no/eaudit/

TOP 5