Skip to main content

Orosz tudósok az alternatív energiaforrások kiaknázási lehetőségeit kutatják északi-sarkvidéki környezetben a Jakutföldi települések energiaellátásának hatékonyabbá tétele érdekében - számol be az MTI.

A kísérletek helyszínéül a Szamojlovszkij-szigetet választották a Léna folyó jakutföldi deltájánál. Az elkövetkező két hónap alatt ott épül fel Oroszország leghatalmasabb északi-sarki tudományos kutatóállomása, ahol próbára tesznek a zord időjárási körülmények között egy szélgenerátort, amelyet német kollégáiktól kaptak.

A kísérlet komoly mérnöki munkát igényel, mert a szélgenerátort fagyott talajon állítják fel, ráadásul a szigeten a sarkvidéki éjszakákon általános a másodpercenkénti 18-20 méter sebességű szélfúvás.

Amennyiben a kíséret sikerrel jár, nemcsak a jakutföldi települések energiaellátásában lesz a szélenergiának komoly szerepe, de magának a szamojlovszkij-szigeti kutatóállomásnak az energiaigényét is jelentős mértékben fedezheti. A bázis három generátora ugyanis jelenleg évi 30 millió rubel (210 millió forint) értékű fűtőolajat használ el.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/sarkvideki_szeleromuteszt_oroszorszagban.170328.html

Kép forrása: http://www.wind-energy-the-facts.org/en/appendix/appendix-a.html

TOP 5