Skip to main content
Kína aksi nukleáris energia Betavolt

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy kínai startup nukleáris energiával működő aksit fejlesztett, mely akár 50 évre elegendő árammal látja el például a telefont, írja az Index.

Persze azonnal felmerül a kérdés, veszélyes lehet-e a környezetere, illetve az emberre az új technológia, de a Betavolt állítja, ettől nem kell félni.

hirdetés

A cég közleményében kiemeli, hogy a fejlesztés már kísérleti tesztelési szakaszba lépett, így hamarosan tömeggyártásba is kerülhet az új aksi.

Széleskörben alkalmazható

Az új aksi telefonokban éppúgy megjelenhet, mint drónokban, repülőgépekben, orvosi berendezésekben, vagy más eszközökben is.

Kína az új technológiát felhasználná a mesterséges intelligencia okozta forradalomban, írja az Independent.

Hogy működik?

Az akkumulátorban egy nukleáris nikkel-63 izotóp kerül elhelyezésre egy érménél kisebb modulba. Az új aksi pedig elektromos árammá alakítja a bomló izotóp által felszabaduló energiát, így pl. egy okostelefon töltés nélkül akár 50 évig is működhet.

Veszélyes lehet a környezetre?

A Betavolt állítja, az új aksi nem veszélyes. Nem robban fel, vagy gyullad ki (hirtelen erőhatásra), nem sugárzik és üzemképes mínusz 60 és 120 Celsius-fok között is.

A vállalat kiemelte azt is, hogy a bomlás után a nikkel-63 a réz stabil izotópjává alakul, ez pedig nem radioaktív, így nem jelent veszélyt a környezetre.

Azaz az atomenergia békés célokra is felhasználható, így a környezetvédőknek se lehet kifogása az új fejlesztéssel szemben, áll a cég közleményében.

Ugyanakkor kiemelendő, hogy mivel a fejlesztés még Kínában is kísérleti tesztelési szakban van, az új technológiával kapcsolatban nem született, nem is születhetett európai, vagy pl. amerikai szakhatósági vélemény.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kína új nukleáris reaktora 20.000 évre elegendő energiát biztosítana

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Stones Gucci képe a Pixabay -en.

TOP 5