Skip to main content

A rizs világszerte az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszernek számít, de egyes régiókban különösen nagy szerepe van az emberek étrendjében.

Egy kutatás megnézte, melyek a világ legnagyobb rizstermesztő országai, és az derült ki, hogy két állam adja a globális kínálat több mint felét.

hirdetés

Nehéz lenne túlbecsülni a rizs szerepét a globális élelmiszerpiacon. Bár az olyan térségekben, mint Ázsia, Latin-Amerika, Afrika vagy a karibi régió különösen nagy szerepe van a rizsnek a hétköznapi étrendben, világszerte nagyon népszerűnek számít.

OLYANNYIRA, HOGY AZ EMBERISÉG KALÓRIAFOGYASZTÁSÁNAK TÖBB MINT EGYÖTÖDÉT A RIZS ADJA.

Visual Capitalist azt is megnézte, mely országokból származik a világ rizskínálata. A 2019-es adatokból az derült ki, hogy globálisan 756 millió tonna rizst termesztettek, amivel a rizs a világ harmadik legtöbbet termesztett mezőgazdasági terménye volt a cukornád és a kukorica mögött. Utóbbiaknak egyébként számos nem élelmiszeripari felhasználási módja is van.

A RIZSTERMESZTÉS ORSZÁGOS MEGOSZLÁSA PEDIG AZT MUTATJA, HOGY KÍNA ÉS INDIA MESSZE A VILÁG KÉT LEGFONTOSABB GAZDASÁGA A RIZSPIACON.

Kína 211,4 millió tonnát termelt, amivel a globális kínálat 28 százalékát adta. India pedig 177,6 millió tonnával állt a második helyen, 23,5 százalékos globális részesedéssel.

A két ország előnyét jól mutatja, hogy a harmadik helyen álló Indonézia mindössze 54,6 millió tonnát termesztett, amivel 7,2 százalékos volt a globális részesedése a kibocsátásban. A top10-ben szerepelt még Banglades, Vietnám, Thaiföld, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Pakisztán, valamint Brazília. Az élbolyban tehát szinte kizárólag ázsiai országok találhatók, az egyetlen Brazília kivételével.

MIVEL A GLOBÁLIS RIZSKÍNÁLAT 84 SZÁZALÉKÁT EZ A TÍZ ORSZÁG ADJA, EZ AZT IS JELENTI, HOGY A VILÁG IGEN JELENTŐSEN RÁ VAN SZORULVA A TŐLÜK ÉRKEZŐ IMPORTRA.

Miközben 2019-ben Thaiföld, Pakisztán és Vietnám erős nettó exportőr volt, Kína például komolyan támaszkodik az importra, hogy ki tudja elégíteni a hazai fogyasztói igényeket.

Végül érdemes megemlíteni, hogy nem minden megtermesztett rizs kerül az fogyasztók asztalára. A fejlődő országokban a termés 8-26 százaléka használhatatlan az elégtelen mezőgazdasági infrastruktúra miatt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Quang Nguyen vinh képe a Pixabay -en. 

TOP 5