alternatív fehérjékkel helyettesítik a húst 

Pizza, tészta, sült hús, pörkölt és megannyi kedvenc ételünk alapanyagai között szerepel valamilyen állati eredetű összetevő.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation frissen megjelent tanulmánya szerint 2035-re könnyen lehet, hogy kedvenc ételeink többségét állati eredetű hozzávalók helyett alternatív forrásból származó fehérjékkel készíthetjük majd el.

hirdetés

Környezetvédelmi, egészségügyi, vagy állatjogi megfontolások miatt egyre növekszik azon fogyasztók száma, akik már most alternatív fehérjékkel helyettesítik a húst vagy annak egy részét az étrendjükben.A BCG és a Blue Horizon Food for Thought: The Protein Transformation című tanulmánya szerint a fehérjepótló alternatívák – vagyis a növényi alapú, a mikroorganizmusok által létrehozott, vagy az állati sejtekből tenyésztett fehérjék – 2035-re reális húsfehérje-pótlást jelenthetnek kedvenc ételeink 90 százalékának elkészítéséhez.

A fehérjepótló alternatívák piaca a tanulmány szerint,

A TAVALYI 13 MILLIÓ TONNÁRÓL KÖZEL 100 MILLIÓ TONNÁRA NÖVEKEDHET 2035-RE, VAGYIS A TELJES FEHÉRJEPIAC 11 SZÁZALÉKÁT KIVÁLTHATJA.

Ha az iparági innovációs folyamat felgyorsul, a szén-dioxid kibocsátási árak tovább emelkednek, és az állattenyésztésről az alternatív fehérje-előállításra áttérő gazdálkodók támogatást kapnak, ez a mennyiség akár duplájára is nőhet a következő másfél évtizedben. Ebben az esetben a húsfogyasztás Európában és az Egyesült Államokban már 2025-ban eléri csúcsát és onnan fogva már csökkenni fog.

"A mezőgazdasági termelőknek nagy szerepe lesz az alternatívfehérjékre való áttérésben. Meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak az emberi fogyasztásra optimalizált alternatív terményfajtákkal" – mondta Juhász László, a BCG budapesti irodájának ügyvezető igazgatója és szenior partnere.

Lisa Sweet, a Világgazdasági Fórum Globális Közjavak Központjának egyik vezetője szerint:

Ahhoz, hogy a fehérje diverzifikáció és az alternatív fehérjékre váltás sikeres legyen, a teljes iparnak fejlődnie kell, úgy, hogy a mezőgazdasági termelők megélhetése ne kerüljön veszélybe. Ezek lehetnek árgaranciák, hosszú távú beszállítói szerződések és további ösztönzők. Fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve az állati eredetű ételek kiváltása már most is kulcskérdés és még inkább az lesz a következő években.

Az áttérés az alternatív fehérjékre az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak eléréséhez is hozzájárulhat – főként az ENSZ fogyasztási, a termelési és az éhezés felszámolásához szükséges céljainak érdekében.

HA 2035-IG MEGVALÓSUL AZ ALTERNATÍV FEHÉRJÉK TANULMÁNYBAN FELVÁZOLT 11 SZÁZALÉKOS PIACI NÖVEKEDÉSE, CSUPÁN A HÚSOK ÉS A TOJÁS KIVÁLTÁSÁVAL A GLOBÁLIS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS TÖBB, MINT 1 GIGATONNÁVAL CSÖKKENTHETŐ LENNE A KÖVETKEZŐ MÁSFÉL ÉVTIZEDBEN, AMI JAPÁN JELENLEGI ÉVES SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁSÁVAL EGYENÉRTÉKŰ.

Az alternatív fehérjeforrások használata a károsanyag kibocsátás visszaszorítása mellett nagymértékű ivóvíz-megtakarítást is hozhat: a következő másfél évtizedben óvatos becslések szerint is legalább 39 milliárd köbméter ivóvizet spórolhat meg a mezőgazdaság, ami akár 40 évre fedezhetné a közel 9 millió lakossal rendelkező London vízfogyasztását.

Ugyan a környezeti biztonság és a fenntarthatóság előnyei vitathatatlanok, a fogyasztók meggyőzésének legfőbb szempontja a helyettesíthetőség elérése. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az alternatív fehérjék ízben, állagban és árban is elérjék, vagy felülmúlják a mai húskínálat szintjét.

2015 ÉS 2020 KÖZÖTT AZ ALTERNATÍV FEHÉRJEIPARI KOCKÁZATITŐKE-BEFEKTETÉSEK MÉRTÉKE MEGHALADTA A 4 MILLIÁRD DOLLÁRT (1200 MILLIÁRD FORINT).

Ez tükrözi, hogy a befektetők is nyerhetnek az alternatív fehérjére való átállásból. Bár jelentős tőkére lesz szükség a technológiák tökéletesítéséhez és annak ipari felhasználásához, a beruházások valószínűleg megtérülnek a következő évtizedekben – 2035-re a piac mérete elérheti a 290 millárd dollárt (87 000 milliárd forint), ami megegyezik Finnország 2020-as GDP-jével, áll a BCG közleményében. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kampus Production fotója a Pexels oldaláról

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu