Skip to main content

 

Egyre hosszabb az átlagos élettartam, ám a 100-ik születésnapját csak a népesség töredéke éri meg. Van azonban egy olasz falu, ahol ez nem kirívó – hogyan csinálják?

Első alkalommal kapott engedélyt kutatócsoport arra, hogy egy kis olasz halászfalu lakóit átfogó vizsgálatnak vessék alá. A Salerno tartományban lévő Acciaroli Dél-Olaszország Földközi-tengeri oldalán található, aranyhomokos strandja a legtisztábbak egyike. A 645 lelket számláló helyi közösség majdnem fele pedig 100 éves vagy idősebb és zömmel egészséges.

hirdetés

A vizsgálatba bevont 300 főnél elvétve diagnosztizált szívbetegséget vagy Alzheimer-kórt a Kalifornia Egyetem, a San Diegói Orvostudományi Egyetem, illetve a római La Sapienzia Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport. Ez részben a település elhelyezkedésének tudható be: az acciaroliaknak mindennap sokat kell gyalogolniuk, gyakran hegynek fölfelé kaptatva. Másik különlegesség a helyi konyha, amely rengeteg rozmaringot használ.

Hosszú távú vizsgálatunk célja, hogy kiderítsük, minek köszönheti ez a 300 idős ember a magas életkort.Ehhez teljes genetikai vizsgálatot végzünk rajtuk, illetve elemezzük az életmódbeli sajátosságokat, közte az étrendet és a fizikai aktivitást", mondta Alan Maisel kutatásvezető, a San Diegói Egyetem orvosprofesszora. Úgy reméli, az eredményeket nemcsak egyetemi klinikájukon, hanem világszerte alkalmazni lehet majd.

Az olaszok átlagosan is tovább élnek

82,9 év – ennyire számíthat egy olasz átlagember, ezzel az értékben második helyezettként az Európai Unióban Spanyolország (83,2 év) mögött, Ciprus (82,5 év) és Franciaország (82,4 év) előtt (2013-as adat).

Évtizedek óta számos vizsgálat tárgya ez a jelenség, egyesek a mediterrán étrendben, mások a sziesztában, az emberi kapcsolatok minőségében látják a Földközi-tenger régiójára jellemző hosszú élet titkát. Az új nemzetközi kutatás a genetikai vizsgálatokon túl kérdőíves felméréssel és hat hónapig tartó megfigyeléssel is gyűjt adatokat Acciaroli szenior polgárairól.

Olyan teszteket is elvégeznek, amelyek képet adnak az anyagcsere-termékeket érintő kémiai folyamatokról (metabolomika), a klimatikusan és földrajzilag meghatározott természeti életközösség jellemzőiről (biom), a szellemi képességekről (kognitív funkciók), továbbá a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a vesebetegség és a rák kialakulásában szerepet játszó egyéni biológiai tényezőkről – vagy éppenséggel hiányukról.

"Kutatásunkkal nem csupán az egészségben eltöltött időskor titkait szeretnék felfedni. A nemzetközi tudóstársadalom kapcsolati hálóját is szorosabbra vonnánk annak érdekében, hogy minél több tudományos ismeretet nyerjünk a világ egyre korosodó népességéről a megfelelő ellátásuk érdekében", mondta Salvatore DiSomma, a római La Sapienzia Egyetem orvosprofesszora.

Nálunk országosan fél százalék sem éri meg a 100-at

Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam férfiak esetében 72,1 év, nők esetében 78,9 év (2014-es adat). A 90 éven felüliek száma közel 54 ezer fő, ám ez a 9,85 milliós népesség alig 0,55 százaléka (2015-ös korfa adat).

Az élettartam nálunk is emelkedik, ám fontos kérdés, hogy vajon együtt jár-e a jó egészségben eltölthető évek számának növekedésével.Az Európai Unióban alkalmazott "egészségesen várható élettartam" szakkifejezés a várható élettartamot két részre osztja: a jó és a rossz egészségi állapotban eltöltött életévekre, tehát a minőségi dimenziót is beemeli a kérdés megválaszolásához.

A teljes élethosszon belül megkülönböztetnek korlátozottság-mentes és krónikus betegségektől mentes élettartamot. A legelterjedtebb számítási módszer alapja az egészség önértékelése, a mindennapi életben való részvétel akadályozottsága és a krónikus betegségek előfordulása.

Az EU-SILC (Statistics on Income and Living Condition, Jövedelmi és életmódbeli uniós statisztika) 2010-es adatai szerint egy 65 éves magyar nő 5,9 évet (további életéveinek 32 százalékát) töltheti el korlátozottság-mentesen, 7,6 évet (42%) mérsékelt, 4,7 évet (26%) súlyos korlátozottságban. Egy hasonló korú magyar férfi még 5,4 évet fog élni egészségesen (korlátozottság-mentesen, várható életévei 38 százalékát), további 5,7 évet (41%) mérsékelt, 3,0 évet (21%) súlyos korlátozottságban. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5