Skip to main content

 

Egy európai tanulmány összehasonlította, mi az egészségesebb, az ehető rovarok vagy a hagyományos fehérjeforrások, amilyen a csirke, sertés, marha fogyasztása. Az eredmény meglepő: tápérték tekintetében a rovarok felülmúlják az emlősöket és a madarakat.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a tápérték kifejezésére két különböző mértékrendszert használtak. Az első, az úgynevezett Ofcom modell 1-től 100-ig értékeli a tápanyagokat azok kalória-, nátrium-, cukor- és telítettzsír-tartalma alapján 100 grammra vonatkoztatva. A második, a Nutrient Value Scores (NVS) hasonlóan pontoz, mint az Ofcom, de figyelembe veszi a táplálék vitamin- és ásványianyag-értékét is.

hirdetés

Vitamindús ennivaló

Az Ofcom teszt nem mutatott jelentős eltérést a rovarok és a haszonállatok értékelésekor. Amikor azonban a vitaminokat és az ásványi anyagokat is figyelembe vették az NVS értékeléshez,

a tücskök, a pálmaormányosok (a pálmák bogárkártevői), a háziméhek és a lárvák sokkal magasabb értéket kaptak,

mint – kiemelten – a baromfik és a szarvasmarha, írták a kutatók a European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban.

A rovarok tápértéke az NVS-skálán felülmúlja a haszonállatokét, Forrás: Nature

Sok helyen ínyencfalatok

Noha a rovarok egyelőre nem töltenek be túl nagy szerepet az európai konyhaművészetben, egyes országokban, például Kínában, Mexikóban és Thaiföldön gyakran szerepelnek az étlapon.

Lassanként az USA élelmiszerboltjainak polcaira is kezdenek beszivárogni a rovarokból készült élelmiszerek, amilyenek például a tücsökfehérjeporok és energiaszeletek.

A rovarok az évezred fő fehérjeforrásai lehetnek

A rovarevés propagálói szerint a rovarokat kellene az évezred előnyben részesített fehérjeforrásának megtenni. Egyik csoport úgy érvel, hogy ha a vegánok rovarokkal helyettesítenék a növényeket, kevesebb állatnak ártanának. Mások azt mondják, hogy a rovarevés véget tudna vetni az éhezésnek a világon, figyelembe véve a fenntarthatósági előnyöket és a rovarok magas fehérjetartalmát.

Ha az ember képes túltenni magát a csúszó-mászó tényezőn (valaha a homárokat is gusztustalan tengeri lényeknek tekintették, amelyek csak a szegényeknek felelnek meg), akkor jóval érdekesebb lehet az étrendje, és ráadásul még sok vitaminhoz is juthat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás 

Kép: A rovarevésé a jövő, Forrás: Flickr - alpha

TOP 5