Skip to main content

Egy élelmiszer-ipari cég tücsökből készült proteinszeletet dobott piacra. Gyártói szerint a szelet sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint más állati eredetű alternatívák.

A proteinszelet elkészítéséhez tücsöklisztet használnak fel, melynek létrehozása során kivonják a rovarokból a nedvességet, és ledarálják. A kakaós, mogyorókrémes és zselés ízesítésű szelet a cég alapítói, a glasgow-i Gabi Lewis és a Los Angeles-i Greg Sewitz ötlete alapján született meg. Cégük, az Exo által elvégzett kutatások szerint a tücskök hihetetlenül magas fehérje-testtömeg aránnyal rendelkeznek. Kimutatták, hogy míg a tücsök fehérje – száraz súly aránya 69 százalék, a csirke aránya mindössze 31 százalék, a rostélyos húsé pedig 29 százalék. A rovarok hússzor hatékonyabb proteinforrásnak számítanak, mint a szarvasmarha, ugyanakkor nyolcvanszor kevesebb metánt szabadítanak fel – olvasható a vital.hu-n.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állati fehérjék iránti kereslet 2050-re 30%-kal megnő, a növekvő kereslet pedig a hús- és a gabonaárakat is felpörgeti, és tovább nehezíti a megfelelő mennyiségű tengeri halellátmány biztosítását. A hústermelés fokozódó mértéke ugyanakkor súlyos terhet is ró környezetünkre. A tenyészállatok mára a mezőgazdasági területek 70%-át foglalják el, az emberi fogyasztás több mint 8%-ával egyenértékű vizet használnak el, és emellett az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért is ők a felelősek.

A fenntartható fehérjeforrások iránti igény a rovartan felé irányítja a szakemberek figyelmét. A „hússal” és a növényekkel szemben a rovaroknak ugyanis nincs szüksége mezőgazdasági területekre. Viszonylag rövid tenyészciklusuk potenciálisan a legfenntarthatóbb fehérjeforrásokká teszi őket.

Ugyanakkor az Exo szerint a nyugati világban az emberek még a rovarevés gondolatától is irtóznak, ezért választották éppen a tücsköt, mert ez kisebb pszichológiai terhet ró az emberekre, mint a legtöbb más rovar fogyasztása. A páros azt reméli, hogy termékeik a világ egyre növekvő proteinszükségletének fedezésében nyújthatnak segítséget.

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5