Skip to main content

Annyi tartósítószert eszünk, hogy észrevehetően később kezdenek bomlani a holttestek a hullaházban – futott be a minap egy népi bölcsesség. Lássuk, mi igaz belőle.

“Közel egyidőben két ismerősömtől is hallottam a következő sztorit és rákeresve a neten, szinte szóról-szóra megtalálni több példányban. Mindegyik úgy kezdődik, hogy egy korboncnok ismerősöm szerint (sosem egy korboncnok mondja közvetlenül), annyi tartósítószert eszünk mostanában, hogy észrevehetően később kezdenek a hullák bomlani a hullaházban” – hívta fel a figyelmem egy népi bölcsességre a minap egy olvasó.

És valóban, az állításra rákeresve az alábbi hozzászólásokkal találkozhat az ember:

“Nemrég egy cikkben olvastam, hogy 50 éve a hullák fél év alatt bomlottak el. Mostanában ugyanehhez már több, mint 5 év kell“.

“Nekem is mondta egy korboncnok öreg bácsi, hogy amíg régen a hullát rögtön a fagyasztóba kellett rakni mielőtt elkezd rohadni, bomlani, ma már a sok tartósítószer miatt amit megevett, nyugodtan elvan napokig a melegben.”

Az állítás egy facebookos hozzászóló szerint elhangzott a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található Kegyeleti Múzeumban is. “Részt vettünk egy tárlatvezetésen … ott is szóba került ez a téma, elsősorban abból a szempontból, hogy milyen időközönként lehet újrahasznosítani a temetkezési területeket. Ekkor hangzott el, hogy az eltemetett holttestek a régi gyakorlattal ellentétben sokkal hosszabb idő alatt bomlanak le, a bennük található tartósítószerek miatt“.

A sztorit első hallásra a „népi továbbgondolás” kategóriába soroltam, de kíváncsi voltam egy szakértő véleményére is, ezért megkerestem – a Legendavadászat írása során már segédkező – dr. Dunay Györgyöt, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet tudományos munkatársát.

Dunay szerint intézetükben évente 2500-2600 különböző helyről származó és igen különböző ok miatt meghalt személy boncolását végzik, de a hivatkozott jelenséggel még nem találkoztak. A “jelenségnek” szerinte természettudományos magyarázata nincs: valóban rengeteg tartósítószer kerülhet a szervezetbe, de az anyagcsere során ezek részben lebomlanak, részben kémiailag átalakulnak, így tartósító hatásukat a továbbiakban nem tudják kifejteni.

Dunay úgy véli: az átalakulás során keletkező (esetleg felhalmozódó) kémiai anyagok ugyan valóban előnytelen hatásokat eredményezhetnek, de ami a mi történetünket illeti, szerinte városi legendáról van szó.

Marinov Iván újságíró


Forrás: urbanlegends.hu
Fotó forrása: http://super-natural.hu/content/kaszas

TOP 5