Skip to main content

 

Nem csak az olyan unalomig ismételgetett dolgok tűnnek majd el az asztalról, mint a tonhal vagy a csoki, hanem a tequila és még más élelmiszer is. Találgassunk, mely élelmiszerek érintenek minket közvetlenül, vagy inkább lássuk a listát?

A klímaválság, a felmelegedés, de az ember okozta pusztítás eredményeképp is sok olyan élelmiszer fog eltűnni már a közeljövőben az asztalunkról, tágabb értelemben pedig még ebben az évszázadban, amikre sokan nem is gondolnánk. Áldozatul eshet például a durumtészta éppúgy, mint a banán vagy a kávé. A legnagyobb problémát azonban valószínúleg a méhek eltűnése okozhatja majd.

2020

Tonhal, kardhal

Miért? A fenntarthatatlan halászat miatt. A tonhalat az elmúlt évtizedekben ész nélkül halászták, ami a hal kihalásával fenyeget. Mivel a halászat szabályozása még mindig nem teljesen megoldott, egyedül a kereslet drasztikus csökkenése jelenthetne némi megoldást.

2030

Spagetti, avagy a durumtészta

Miért? Az éghajlatváltozás miatt eltűnik a durumbúza. A speciális összetételű búza a csökkenő csapadékmennyiség és az emelkedő átlaghőmérséklet miatt hamarosan kiszorul a mediterrán régióból, a hasonló karakterű klímaváltozás később pedig teljesen eltünteti. 

Kakaó, csoki

A hőmérséklet emelkedése azt a két fő területet (Ghána, Elefántcsontpart) tönkreteszi, ahonnan a világ kakaóbabtermésének a legnagyobb része származik. A kakaóbab igen kényes növény, nagyon kevés területen terem meg. Ezeken a területeken teljesen kiszámíthatatlanná vált a csapadékmennyiség, amit a kakaóbab cserjéje nagyon nem szeret. A megváltozott csapadék miatt folyamatosan csökken a hozam, a termelőknek egyre rosszabb megélhetést nyújtanak az ültetvények. Egy részük átáll valami más termesztésére (általában gumifára), de akik nem, azok sem nagyon invesztálnak az ültetvények fiatalításába. Amitől tovább romlik a hozam, és így tovább.

Méz

méhek kihalnak a rovarirtók és vegyszerek miatt, ráadásul a mézkészítés szempontjából létfontosságú virágzási időszak nagymértékben lerövidült. Ráadásul a nem ritkán kitolódó tél és a kora tavaszi hideg tizedeli a méheket. Ha az időjárási késés miatt máskor virágzik be a beporzásra váró növény, mint amikor a méhek szeretnek kint lenni, akkor nem lesz rendes beporzás sem, és olyan gyümölcsökről is le kell mondanunk, amik a méhektől függenek (tehát nem szélbeporzásosak).

Tequila

Miért: szárazság és fertőzések miatt eltűnik a kék agávé. Ez az egyetlen növényfajta, amiből a tequila készülhet (ezenkívül van még a mezcal, amit bármilyen agávéból készíthetnek). A másik ok, hogy a farmerek elkezdtek átállni más, jobban jövedelmező növényekre, az agávé felvásárlási ára ugyanis a töredékére zuhant az elmúlt tíz év során.

2050

Földimogyoró

A szárazság miatt kihalnak az ültetvények. Ezek legnagyobb részt az Egyesült Államok délkeleti részénvannak, ahol egyre nagyobb a szárazság, ami már önmagában is öli a földimogyorót, de ami még rosszabb: az új klíma ideális egy olyan penészfaj számára, amely veszélyes a földimogyoróra.

Bor

A jelenlegi projekciók szerint a felmelegedés miatt mindenütt elkezdenek eltűnni a szőlő- és bortermelésre alkalmas területek. Az elkövetkező három évtizedben 19-62% között csökkennek a szőlők, ha a szén-dioxid-kibocsátás marad a jelenlegi, ha pedig tovább nő, akkor a kipusztuló területek elérhetik a 25-73%-ot is. 

2060

Juharszirup

Az éghajlatváltozás, a kártevők és a savas eső miatt a fák egyre kevesebb és rosszabb minőségűszirupnakvalót adnak.

2070

Banán

Miért? Egy gombafajta miatt, amely a banánt tizedeli. Pontosabban a több mint 300 banánfajból mindössze egyet, a cavendisht. Ami nem tűnik olyan nagy veszteségnek, leszámítva, hogy amikor a boltban banánt veszünk, akkor cavendisht veszünk. És nemcsak mi, hanem az egész világ. A cavendish lett ugyanis az egész világon szinte kizárólagosan az ehető banán szinonimája (sütésre használnak más fajtákat is, de ezek nyersen nem finomak). Ezt a banánt a gyökerénél kezdi el támadni egy rothadást okozó gombafajta, amit lehetetlen kiirtani. Mivel ezeket a banánokat mag nélkülire nemesítették, a szaporítás egyetlen módja a klónokról való szaporítás, ami viszont roppant védtelenné teszi őket a különböző kártevőkkel és betegségekkel szemben.

2080

Kávé

Az átlaghőmérséklet félfokos emelkedése is negatívan befolyásolja az ültetvényeket. A meleg miatt csökken a termés, viszont elszaporodik a kávécserjék legnagyobb kártevője, a kávéfúró bogár. 

2090

Vadlazac, pisztráng

Egyre melegebbek az óceánok és az egyéb vizek, ezeknek a halaknak pedig hideg víz kell. "A pisztráng életkörülményeihez tiszta, télen-nyáron húsz foknál hidegebb víz kell. A pisztráng kényes a víz oxigéntartalmára, és a vízben az oldott oxigén mennyisége fordítottan arányos a víz hőmérsékletével, tehát a halak a tartósan meleg vízben egyszerűen megfulladnak" - mondta egy korábbi, pisztrángtenyésztéssel foglalkozó cikkünk kapcsán Palotás Péter.

Forrás

A képen durumbúza látható, forrás

TOP 5