Skip to main content

Andrejkovics Anita és párja, Volschitz János sajtjait sokan veszik a Szatyor Debrecen piacain. 

Volschitz János a parciumi Mezőteremen született egy sváb faluban, ahol az állattartás és a tejtermék készítés hagyománya még élt, így János egy olyan környezetben nőtt fel, ahol igazán kedveltek voltak az ott készült helyi élelmiszerek.

hirdetés

1989-ben Magyarországra költözött. Először az építőiparban helyezkedett el, de mindig is szeretett volna visszatérni a paraszti hagyományokhoz, illetve a megszokott ízekhez. Tervezte, hogy saját vállalkozást indít, így 2010-ben elment Mircz Nárciszhoz sajtkészítést tanulni. A képzés alatt megvette az akkor számára elérhető szakirodalmat, hogy bővítse ismereteit.

Először, mint akkoriban sokan mások, egy családi ház garázsában kezdte el a termelést 2011-ben, az értékesítés pedig főleg rendezvényeken történt. Próbált egyre több tejterméket készíteni és saját ízvilágú sajtokat kialakítani, elősegítendő az értékesítést, illetve kereste a lehetőségeket, hol árusíthat.

Azokban az években azonban még relatíve kevés ember vásárolt házi készítésű élelmiszereket, a mai viszonyokhoz képest nehézkesnek volt mondható az eladás, de a kistermelői hálózatok és a termelői piacok beindulásának köszönhetően növekedni kezdett a kereslet az egészséges termékek iránt, így jött lére 2012-ben a Szatyor Közösség is, melynek János alapító tagja volt. Munkáját Anita segítette, segíti ma is, a termékeket ő értékesíti a piacokon.

Mivel bővült a kereslet, 8 éve úgy döntöttek, hogy bővítik a gazdaságot: egy 1 hektáros tanyát vásároltak Mikepércs külterületén, ahol egy különálló épületben folyik a sajtkészítés.

aanita2 IMG 20240918 165414302

Párjával magyartarka tehén tejéből készítik a különféle gomolyákat, érlelt sajtokat, parenyicát és egyéb tejtermékeket: ordát és krémtúrót, melyeket nemcsak Debrecen helyi termelői piacain értékesítenek, hanem Mikepércsen is.

Az őstermelők a tanyát egyre bővítik álattartással és konyhakerttel, melynek köszönhetően próbálják nemcsak az alapanyagot, hanem az egyéb hozzávalókat (lilahagyma, csípős paprika, fűszerek stb.) is maguknak, minél egészségesebb módon megtermelni. Saját készítésű füstölő és klimatizált sajttároló segíti a munkájukat.

Termékek:

Friss gomolyák: natúr, lilahagymás, kapros. Érett gomolya: natúr. Füstölt érlelt gomolya: natúr, fokhagymás, kapros-fokhagymás. Érlelt félkemény sajtok: natúr, zöldfűszeres, boros-korianderes, köményes, csípős paprikás. Füstölt érlelt félkemény sajtok: boros-korianderes, köményes, csípős paprikás. Füstölt parenyica, Orda, Krémtúró

Piacok:

Szatyor piacok, ahol a termékek megvásárolhatóak: Keddenként a Vénkerti Piactéren 17-18.30 között (Gyergyó utca 1.) - Szerdánként a Vasutas Egyetértés Művelődési Központban 17-18 között (Faraktár utca 67.)

Kapcsolódó anyagok:

Egyre többen keresik az őstermelői árut a Szatyor Debrecen piacain

Bojti Tibor húsáruit nagyon kedvelik a vevők a Szatyor Debrecen piacain

Nyitókép forrása: Szatyor Debrecen

TOP 5