Skip to main content
újrahasznosítás műanyag

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Greenpeace szerint a műanyagoknak egyszerűen nincs helyük a körforgásos gazdaságban, újrahasznosításuk nagyobb kárt okoz a környezetnek, mint maguk a műanyagok, írt erről az Index.

A környezetvédelmi szervezet jelentésében kiemeli, az újrahasznosítás mérgezőbbé teheti a műanyagokat, így nem szabad a folyamatot úgy értékelni a gazdaságban, mintha az a hulladékkezelési válság megoldását jelenthetné.

hirdetés

A szervezet kiemeli még azt is, hogy az újrahasznosítás mikroműanyaggal szennyezi a környezetet, mely a problémát tovább erősíti.

2022-ben 173 ország állapodott meg egy nemzetközi szerződés megalkotásáról, mely a műanyagok teljes életciklusával foglalkozva megoldást jelentene a gyártástól az ártalmatlanításig.

A folytatásra a jövő héten Párizsban kerül sor, a Greenpeace azonban attól tart, hogy az egyeztetéseket vállalati érdekek befolyásolják majd, ezért kell érvelniük az újrahasznosítás és a további műanyaggyártás ellen, mely egyedül jelentheti a megoldást az egyre nagyobb, a világot mára teljesen behálózó problémára.

A jelentésben számos toxikus anyag kerül megemlítésre, így például mérgező égésgátlók, benzol és rákkeltő anyagok, köztük dioxinok, egyben olyan, endokrin rendszert károsító vegyületek is, melyek károsak lehetnek az emberi szervezet hormonháztartására, írja a The Guardian.

Hulladékexport

A Greenpeace szerint az újrahasznosításra külön iparág, hulladékexport jött létre, mely által a magas jövedelemmel bíró országokból a szegény országokba exportálják a jejlett országok szemetét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy amerikai város kiderítette: ismeretlen helyre kerül szemetük kétharmada

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

TOP 5