Skip to main content

 

Amerikai kutatók eredményei arra utalnak, hogy az olcsó textilmaszkok hatékonysága erősen változó a légszennyezettség kiszűrését tekintve, viszont hamis biztonságérzetet adhatnak a viselőiknek, különösen az erősen szennyezett vidékeken.

Richard Peltier, Kabindra Shakya és munkatársai (Massachusettsi Egyetem, Amherst) úgy vélik, hogy övék az első tanulmány, amelyben alaposan megvizsgálják az eldobható sebészeti maszkok és a mosható textilmaszkok hatékonyságát a levegőt szennyező anyagok kiszűrésében.

hirdetés

Ezeket a maszkokat különös előszeretettel használják Ázsiában és Délkelet-Ázsiában a lebegő szennyező anyagok elleni védekezésként.

A Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a textilmaszkok viselése bizonyos mértékig valóban kiszűri a szennyező részecskéket, de a leggyakrabban használt termékek gyengén teljesítenek, ha a piacon hozzáférhető más lehetőségekkel hasonlítják össze őket.

A legkisebb a legveszélyesebb

Az egyszerű textilmaszkok csak marginálisan hasznosak a tekintetben, hogy megvédjék az embereket a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék belégzésétől. Holott ezeket a részecskéket károsabbaknak tekintik a nagyobbaknál, mert ezek mélyebbre képesek behatolni a tüdőbe.

A legolcsóbb maszkok csupán 39-65 százalékát tartják vissza a standard 30, 100 és 500 nanométeres, valamint az 1 és a 2,5 mikrométeres részecskéknek. Valamennyi maszk rosszul teljesített a dízelmotorok égéstermékeként levegőbe kerülő részecskék kiszűrésében. A kilégző szeleppel ellátott maszkok jobban teljesítettek, mint a szelep nélküliek.

A maszkok alakja sem mindegy. A kúpos alakú vagy arcra jobban felsimuló sebészmaszkok jobb teljesítményt nyújtanak, mint a lazább változatok.

A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy ezek a maszkok hamis biztonságérzetet nyújtanak a viselőiknek.

Világossá vált számunkra, hogy sok millió ember viseli ezeket a maszkokat és érzi magát nagyobb biztonságban, de attól tartunk, hogy ez potenciálisan még súlyosbítja is a helyzetet"– mondta Peltier.

„Azt hiszik megvédi őket a maszk, ha például egy dízeles teherautó mellett állnak."

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5