Skip to main content

 

Sokan nem szeretnek vegyszert használni a háztartásban, ha lehet, elkerülik. Akik keresik az alternatív megoldásokat, most jó helyen járnak, bemutatunk egyet.

Néhány éve végigszántotta az internetet a hír, miszerint különböző tisztítószerek helyett a hétköznapi ecettel is eredményesen lehet felvenni a harcot a kosszal szemben, sőt olvashattunk arról is, az egyszerű ecet hogyan győzte le a Calgont. Újra és újra fel lehet találni a spanyolviaszt, úgy látszik.

hirdetés

Az ecettel ugyan remekül tisztíthatjuk a fürdőkádat, a toalettet vagy még mást is, ha azonban az ablakot akarjuk tükörfényessé varázsolni, folyamodhatunk más, olcsóbb módszerhez is, hisz megfelel erre a célra a burgonyalé is, pontosabban a krumplihéjból készült "főzet". Mást se kell tennünk, mint négy-öt krumpli héját meg kell főznünk másfél liter vízben, majd hagyni kihűlni.

Amikor már kezd langyos lenni, fel is használhatjuk a tisztításhoz. Ha az ablakot lemostuk vele, csak tisztára kell törölni az üvegfelületet, így az nemcsak tiszta lesz, hanem még csíkmentes is. A főzettel eredményesen pucolható a fürdőszobai tükör is, ugyanígy csíkmentes lesz. 

Nem elhanyagolandó szempont, hogy ez a tisztítószer alig kerül pár forintba, hisz a héjnak gyakorlatilag alig van értéke, egyébként pedig hulladékként a kukákban végezné, hacsak nincs kertesházunk, és nem komposztálunk.

Kapcsolódó cikkeink között még egy további tipp is olvasható, eleink hogyan használták fel a krumplihéjat, ha rossz idők jártak az emberre, és pl. háború lévén kevés volt az élelem. Érdekes még az is, hogyan használták fel, és sokan hogyan hasznosítják ma is a burgonyagumó főzővizét. Nemcsak tisztításra való ugyanis, hanem még másra is. Sokan remek hűsítőnek tartják, ha kihűlt, főleg ha a főzővízbe kevertek egy kis bio húsleveskockát vagy fűszersót.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pixabay

TOP 5