Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

vizkomosogepn.jpgA Calgon nevű vízlágyító terméket forgalmazó kft. 2010-ben reklámban állította, hogy az ecet használata mellett elromolhat a mosógép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete utánajárt, de nem találta bizonyítottnak az állítást, ezért feljelentést tett a GVH-nál, amely végül 15 millió forint bírságot szabott ki a kft.-re.

"Eddig ecettel vízkőtelenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott. Eszembe jutott, hogy az ecet akár még rozsdásodást is okozhatott, ezért Calgonra váltottam. Azóta minden mosásnál használom a vízkőképződés ellen. Más szóba se jöhet. Az ecet pedig salátába való" - hangzott el a 2010-ben sugárzott reklámban, amely 15 millió forint bírságot ért a Calgon hazai forgalmazójának.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ennyire büntette a Reckitt Benckiser Kft.-t, mert nem tudta bizonyítani, hogy az ecet ártana a mosógépnek, és a Calgon előnyeit ezáltal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon jelenítette meg.

Az ecetes reklám miatt a Tudatos Vásárlók Egyesülete kezdeményezett eljárást a kft. ellen. Előtte még nyílt levélben kérték a céget, hogy igazolja a reklámban elhangzottak valóságtartalmát, de az egyesület a választ nem tartotta kellőképpen megalapozottnak, ezért a GVH-hoz fordultak.

A Reckitt Benckiser nem tudta igazolni sem azt, hogy ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat, sem azt, hogy az ecet rozsdásodást okozhat.

Forrás: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20121120-legyozte-az-ecet-a-calgon-forgalmazojat.html#

Kép forrása: http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/11_millios_buntetes_a_calgonnak_a_mosogep_az_ecettel_is_tovabb_el.1034608.html