Skip to main content

A krumpli „átlagos” termesztését mindenki ismeri, jóval kevesebben azonban az alternatív megoldást. Mi is ez az alternatíva?

A FB-on Évi és Béla hívta fel a figyelmünket erre a régi „trükkre”, hisz eleink évszázadok óta alkalmazták, főleg háborús időkben.

hirdetés

A recept egyszerű. Ha hámozzuk a krumplit ősztől/téltől, pontosabban utóbbi esetben tél végétől kezdve, a kiscsírás héjakat elültethetjük, abból is kihajt a burgonya. Nincs tehát felesleges hulladék, bár jobb helyeken a héj a komposztba kerül. Minek dobáljuk ki tehát a csírákat, ha abból élet is eredeztethető?

Évi és Béla szerint, ha a föld nem fagyott, a burgonyát egy gödörbe kell belerakni, majd feltölteni földdel. Ebben az esetben már kora tavasszal van saját termésünk, hisz a növény korábban fejlődni kezd. Ha ősztől fogva termelődik héj, és ez háztatások függvénye, más megoldást kell keresni, a krumpli uis kifagyhat a kertben. Akinek akad fóliasátra, könnyen áthidalhatja ezt a problémát, kérdés, szükség van-e erre, mint ahogy esetleg más megoldásra is.

Más megoldás lehet a palántanevelés, ahogy erről itt is olvasható egy rövidebb összefoglalás, egyéb "furmányokról" pedig az alábbi, kapcsolódó cikkek között lehet olvasni.

Egyszóval ma még kényelmes az ember, krumplit általánosságban úgy termeszt, hogy elülteti a gumókat, mivel elviekben nem drága a vetőkrumpli, akkor pedig minek vesződni az alternatívákkal.

A rafináltabbak azonban már kora tavasszal újburgonyát akarnak, előbb, mint április vége, május eleje.

Mint ahogy fentebb is olvasható, van, aki úgy vette észre, előbb is termeszthető krumpli, hogy a komposztra hajigálta a héjat, majd meglepetten tapasztalta, hogy az élet ott is utat tört magának, és megjelent a növény. Ők maguktól jöttek rá, miért lehet előbb újburgonyához jutni, és mivel a krumpli közkedvelt élelem, sokan ab ovo így termesztenek. Csak pártolni tudjuk rátartiságukat. Vetőkrumplit pedig nem kell vásárolni, a "hulladék" évről évre újratermelődik.

Már csak egy kérdést motoszkál bennem. Vajon nagyüzemi szinten megoldható lenne-e az ily módon való termesztés, vagy egyszerűen nincs szükség rá?

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

A helytakarékos krumplitermesztéshez elég 1 m2 is?

Kép forrása

TOP 5