Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

hazipor.jpgA Levegő Munkacsoport két óvodából, egy általános iskolai tornateremből, egy PC bontó üzletből, három magánlakásból és egy autóból származó pormintákat elemeztetett. Az összes porminta tartalmazott káros anyagokat. Rendkívül szennyezett volt az iskolai tornateremből és az egyik óvodából származó minta, melyekben kiemelkedő volt a mérgező ólom és hormonkárosító hatású ftalátok mennyisége.

A mindennapi tárgyainkban, környezetünkben található anyagok megjelennek a helyiségek háziporában. Káros vegyületek származhatnak többek között a műszaki cikkekből, a műanyagtermékekből, a bútorokból vagy a szőnyegekből.

Simon Gergely, a projekt szakértőjének számításai szerint egyes porminták magas ólom- illetve ftaláttartalma aggodalomra ad okot. A legnagyobb kockázatot a tornateremben mért ólomkoncentráció (994 mg/kg) jelentheti, melyből akár a tolerálható napi bevitel (TDI) közel háromszorosa is bejuthat egy 20 kg-os gyermek szervezetébe. Az ólom sejt- és idegméreg, a szervezet magasabb ólomkoncentrációja az intelligencia csökkenésével jár. A Levegő Munkacsoport irodájának (227 mg/kg) és az egyik óvodának a pora (166 mg/kg) is említésre méltó koncentrációban tartalmazta a nehézfémet.

Az összes mintában találtak az elsősorban a PVC-termékekben lágyítószerként használt ftalátokat. Ezek a kozmetikumokban is fellelhető anyagok beavatkoznak az emberi hormonrendszer működésébe, károsíthatják a szaporodási képességet, a DEHP lehetséges rákkeltő vegyület. Az EU-ban a gyerekjátékokból kitiltott DEHP koncentrációja a tornateremben (1.750 mg/kg) meghaladta egy 20 kg-os gyermekre számolt biztonságosnak tartott értéket, szintje a szennyezettebb óvodában is meglepően magas (860 mg/kg) volt.

A tízből hét helyszínen találtak évek óta kivont veszélyes poliklórozott-bifenileket (PCB) a porban. A PCB-k betiltásukig elterjedtek voltak műszaki cikkekben, sőt festékekben, ragasztókban is. Mivel a PCB-k nem bomlanak le és felhalmozódnak az élő szövetekben, emellett mérgezőek, mutagének (génkárosítóak), gyártásukat és felhasználásukat világszerte tiltja a Stockholmi Egyezmény.

A Levegő Munkacsoport idodájában több mint 40 éve betiltott, lehetséges rákkeltő DDT rovarirtó szert is találtak. Ez vélhetően korábbi rovarirtásokból maradhatott vissza.

A brómozott égésgátlók közül DecaBDE volt jelen tízből négy helyszínen. A hormonrendszer működését befolyásoló hatású polibrómozott-difenil-éterek (PBDE) égésgátló anyagok megtalálhatóak például műanyag borítású műszaki cikkekben, szőnyegekben, textíliákban és egyéb műanyag termékekben.

Mint látható szabályos vegyi koktél vesz körül bennünket. Az egyes anyagok hatásairól is csak igen kevés információ áll rendelkezésre, az együttes hatások egyáltalán nem ismertek. A jelenlegi szabályozások ugyanis nem veszik figyelembe és nem is írják elő annak vizsgálatát, hogy miképp hatnak ránk együttesen a különböző anyagok, pedig ismert, hogy a káros hatások nem csak összeadódhatnak, de fel is erősíthetik egymást.

Az értékelésnél nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egy vegyület nem csak a porból kerülhet szervezetünkbe, hanem például az élelmiszerekből. A számítások során jellemzően 13 kg-os gyermekkel számoltunk, egy 6–7 kg-os a talajon játszó kisgyermek azonban lényegesen nagyobb kockázatnak van kitéve.

A kockázatok csökkentése érdekében a Levegő Munkacsoport azt tanácsolja, hogy ne vásároljunk felesleges tárgyakat, az összegyűlt port rendszeresen takarítsuk, lehetőség szerint nedves törléssel.

A Levegő Munkacsoport káros vegyületekkel foglalkotó tájékoztató anyaga itt érhető el.

A felméréssel kapcsolatos háttéranyag itt érhető el.

(Levegő Munkacsoport)