Skip to main content

Balaton legdrágább ingatlanok négyzetméterár 

Többnyire a tavasz beköszöntével élénkül meg az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt. A koronavírus viszont teljesen felforgatta a piacot, sorra dőlnek meg a rekordok, aki pedig kicsit is hezitál, könnyen lemaradhat, ugyanis óriási a kereslet, miközben az északi parton már rózsadombi áron is adnak-vesznek ingatlanokat.

Ahogy jön a tavasz, egyre többen kezdik el tervezni a nyarat. A jelenlegi járványhelyzet korlátozza a lehetőségeket, és ahogy már tavaly is el kellett fogadni, valószínűleg idén nyáron is el kell engedni a külföldi utazásokat, így újra a Balaton lehet az elsődleges célpont.

Növekvő kereslet, készpénzes fizetés

A 2008-as gazdasági válság után többéves pangás volt a keresletben, ami az elmúlt években jelentősen javult. A koronavírus megjelenésével azt hittük, újra beüt a krach, ám nem így történt: a külföldi utazások leszűkülése, a városlakók bezártsága egyre inkább a Balatont helyezte előtérbe a nyaralások és az ingatlanvásárlások terén is

 

– mondta az Indexnek Gyarmati László, aki 2012 óta a Balaton körül hat irodával működő Lido Home siófoki irodájának ingatlanosa. Gyarmati szerint megugrott a kereső ügyfelek érdeklődése a térség ingatlanjai iránt az elmúlt év első felében, és a többség készpénzért vásárolt.

Ugyanezt tapasztalja Máhl József, a Duna House balatonfüredi irodájának franchise partnere, aki elárulta, hogy minden réteg megjelent a piacon, és igaz a hír, miszerint a készpénzes vásárlás a jellemző.

Koronavírus mellett rekordév

A balatoni ingatlanokra eddig is jellemző volt a kiemelkedő kereslet, ám ez a koronavírus miatt fokozódott. Jelenleg is többen keresnek ingatlant, mint amennyit eladnának, vagyis keresleti piac alakult ki. A járvány hatására ráadásul a magasabb árkategóriájú ingatlanok iránt is nőtt a kereslet, sokan ugyanis hosszabb távon a belföldi nyaralás térnyerését látják megvalósíthatónak, így saját használatra, de akár befektetési céllal is minőségibb, drágább házakat, nyaralókat, új építésű lakásokat kerestek

– mondta az Indexnek Máhl József, hozzátéve, hogy a pandémia miatt hirtelen megugrott keresletnek köszönhetően rekordévet zártak 2020-ban, és a korábban megszokott leállás is elmaradt januárban, így az értékesítési darabszámok és a bevétel is rekordmagasan van.

Ez azt is jelenti, hogy már az év első hónapjában megvásárolták azokat ingatlanokat, amelyeket csak március környékén szoktak meghirdetni, vagyis ennél jobban még nem kezdtek új évet, ráadásul március elején már elérték a 2020-as esztendőben elért eredmények negyedét. Tehát, ha így folytatják, újabb rekordévet zárhatnak, ám ehhez az is kell, hogy legyen megfelelő mennyiségben eladó ingatlan.

Gyarmati és Máhl is egyetért abban, hogy a jelenlegi helyzetben a vásárlónak rövid idő áll rendelkezésére, ha kinéz egy ingatlant. Nincs idő hezitálni, mert mire eldöntenék, hogy megveszik, addigra más már lecsapott rá. A jó árképzésű ingatlanok például néhány napon belül vevőre találnak, ami kifejezetten gyorsnak a hazai piacon.

A kereslet intenzív, az emberek nagy része szabadulni szeretne a panelekből, a városi környezetből, ráadásul, ha külföldre sem mehet nyaralni, de van pénze, vesz egy balatoni ingatlant. A Szabadi Beach House megújult üdülőit nagyjából négy hónap alatt adtuk el, míg a siófoki Római Háznál nyolcvanhárom lakásból két hónap alatt több mint húsz elkelt, pedig csak a jövő év elején adják át

– mondta Gyarmati.

Rózsadombi árak a Balaton partján

Az elképesztő kereslet az ingatlanárakat is befolyásolja – nem is akárhogyan. Máhl szerint bizonyos ingatlantípusok árai nagyjából 20-25 százalékkal növekedtek a pandémia hatására.

A Balaton legdrágább környéke a Tihany–Balatonfüred–Csopak-háromszög, amely Budapest Rózsadombjához hasonul. A vízparti és vízparthoz közel fekvő lakásokért Balatonfüreden nem ritka a két-hárommillió forintos négyzetméterár sem

– emelte ki Máhl József.

Gyarmati László is az ingatlanárak folyamatos emelkedését tapasztalja, és amíg egy-két évvel ezelőtt még mindenki padlót fogott az egymillió forintos négyzetméterár hallatán új építésű lakás esetében, addig mostanra már senki sem lepődik meg, hogy az árak bőven meghaladják az egymilliós határt.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimédia

TOP 5