Skip to main content

autó nyitása telefonnal 

A Samsung bejelentette, hogy 2021 augusztusában már elérhetővé válhat egy olyan digitális kulcs, amivel az autótulajdonosok telefonjuk segítségével nyithatják ki a járművüket.

A vállalat tervei szerint mind az Apple, mind az Androidos készülékek támogatni fogják ezt a bővítményt.

hirdetés

Nem sokáig marad álom az, hogy az ember ki tudja nyitni az autóját a telefonjával, hiszen a Samsung ennek kapcsán bejelentette, hogy az Audival, a BMW-vel, a Forddal és a Genesisel együttműködve szeretné megvalósítani ezt a lassan már nem is csak víziót. A Verge beszámolója szerint ez a digitális autókulcs 2021 augusztusától lesz elérhető.

FONTOS KIEMELNI, HOGY EZ AZ ÚTTÖRŐ ÖTLET MIND AZ APPLE KÉSZÜLÉKEIN, MIND AZ ANDROIDOS OKOSTELEFONOKON MŰKÖDNI FOG.

Ennek oka, hogy a mérnöki eredmények két olyan vállalkozástól származnak, a FiRa Consortiumtól és a Car Connectivity Consortiumtól, amelyeknek az Apple és a Samsung egyaránt a tagjai.

A digitális járműkulcsot mindenki képes lesz használni az okostelefonjain, márkától és platformtól függetlenül"

– jelentette be a Samsung vállalat egyik szóvivője a tegnapi Galaxy S21-es eseményen.

A cég nemrég közzétett nyilatkozatában ír arról, aktívan dolgozik azon, hogy további autóipari vállalatokat is bevonjon az együttműködésbe azzal a céllal, hogy a funkció elérhető legyen az autógyártók és jármű típusok széles körében.

A digitális kulcs alapja az Ultra-Wideband (UWB), egy rövid hatótávolságú, nagy sávszélességű digitális rádiós technológia, amelyet kivételesen precíz helymeghatározás és a lehető legnagyobb biztonság jellemez.

A Samsung szóvivői szerint a digitális kulcsokkal csak akkor lehet majd kinyitni a jármű ajtaját, amikor odaér, nem később, nem korábban. Ez viszont csak az UWB-vel rendelkező készülékekre értendő, mivel a tartalék megoldás, a Near Field Communication (NFC), egyik nagy hátulütője, hogy összeértintéssel működik.

Ezenkívül a vállalat bemutatott egy új, kibővített valóságot (AR) használó technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a tulajdonos könnyedén megtalálja az autóját egy zsúfolt parkolóban. Ez a funkció csak az UWB-vel felszerelt autókkal és telefonokkal működik.

EGYELŐRE A KÖVETKEZŐ KÉSZÜLÉKEK RENDELKEZNEK EZZEL A BŐVÍTMÉNNYEL: AZ IPHONE 11, AZ IPHONE 12, A SAMSUNG GALAXY Z FOLD 2, A GALAXY NOTE 20 PLUS ÉS A GALAXY S21 PLUS ÉS AZ S21 ULTRA.

Meg kell említeni, hogy jelenleg a piacon nem sok olyan autó van, amiben van UWB technológia. A BMW korábban bejelentette, hogy az elektromos BMW iX rendelkezni fog ezzel a rendszerrel. Mindemellett a Samsung ezt a technológiát az elveszett kütyük megtalálására is használná már idén, viszont kezdésképpen a pontatlanabb Bluetoothal indítják a projektet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Connecteddrive.bmwlaunchpad

TOP 5