Skip to main content

Csütörtökön Svájcból indult első transzkontinentális útjára egy kísérleti napelemes repülőgép. Célja, hogy jövő hétre elérje Észak-Afrikát.

Felszállt első interkontinentális útjára a kizárólag napenergiával működő Solar Impulse repülőgép. A svájci Payerne katonai repülőteréről indult gépet André Borschberg mérnök-pilóta, a gép nevét viselő társaság vezérigazgatója irányítja. A cél a marokkói főváros, Rabat. A repülőnek ez lesz az eddigi leghosszabb, mintegy 2500 kilométeres útja, miután 2011-ben bemutatóként megtette a Párizs-Brüsszel távot.

A kísérleti repülőgép nem egyben teszi meg a távot: leszáll a madridi Barajas reptéren, ahol a műszaki ellenőrzés lezárulta után Auguste Piccard unokája, Bertrand veszi át az irányítást és 2500 kilométert tesz meg a repülőgéppel a marokkói fővárosig, Rabatig. A gép legkorábban május 28-án száll fel Rabat felé. A vitorlázógépekre hasonlító alakú gép szárnyainak fesztávja 63,4 méter, mint egy Airbus A320-as vagy egy Boeing 747-es utasszállítóé, ezerhatszáz kilós súlya viszont egy személyautóénak felel meg. A repülőn 11 628 napelemet helyeztek el, összesen 250 négyzetméternyi felületen. A megtermelt energiát lítium-akkumulátorok tárolják.

Azért lett Marokkó az úti cél, mert az észak-afrikai államban május végén kezdik megépíteni az eddigi legnagyobb naperőművet. A létesítmény Oarzazate városa mellett, a Szahara szélén épül meg. A mostani repülés gyakorlatilag főpróba a 2014-re tervezett nagy út, a Föld körberepülése előtt. Bertrand Piccard és Brian Jones elsőként repülte körbe a bolygót hőlégbalonnal és leszállás nélkül 1999-ben.

A felszállást két órával késleltette a svájci Payerne-t elborító köd, demonstrálva, mennyire érzékeny a prototípus az időjárásra. Borschberg elmondta, a gépet nem indíthatják útnak felhős időben, mert nem úgy lett tervezve. A 63 méter szárnyfesztávú Solar Impulse Lyon irányába indult meg óránkénti 70 kilométeres sebességgel.

Mielőtt a péntek kora reggeli órákban landolna Madridban, a pilóta egyéb kihívásokkal is szembekerül, többek között át kell szelnie a Pireneusokat, mely elválasztja egymástól Franciaországot és Spanyolországot. Arra az esetre, ha valami nagyon balul ütne ki, Borschberg vitt magával egy ejtőernyőt apró fülkéjében, melyet reményei szerint soha nem kell használnia. Piccard-nak – a neves mélytengeri felfedező, Jacques Piccard fia és Auguste Piccard léghajós unokája - pedig a szeles Gibraltári-szoroson kell majd átvágnia.

A csapatot Marokkó királya, VI. Mohammed hívta meg, hogy bemutassák a napenergia alapú korszerű technológiát. Marokkó éppen készülődik, hogy nagyobb napenergia működtette erőművet hozzon létre, mely az egész országra tervezett napenergia-hálózat részét képezi majd. Ennek becsült kapacitása 2020-ra 2000 megawatt lesz.

A Solar Impulse volt az első, ember által irányított napelemes repülő 2010 júliusában. A géppel már repültek több mint huszonhat órát egyfolytában a svájci légtérben, és 9235 méterrel felállították a napelemes gépek magassági világrekordját is. A repülőgépre szerelt 12 ezer napelem képes elegendő napfényt begyűjteni ahhoz, hogy a gépet egész éjszaka levegőben tartsa. Egy évvel később a Solar Impulse elvégezte első nemzetközi repülését Belgiumból Franciaországba. A projekt 2003-ban indult, a becslések szerint 10 év alatt 100 millió dollárt kóstál majd. A százmillió svájci frankos (25 milliárd forint) beruházás mögött a Deutsche Bank, a belgiumi Solvay SA, a Schindler Holding AG és a Swatch óragyártó csoport Omega márkája áll. A fejlesztést a lausanne-i műszaki egyetemen, az École Polytechnique Fédérale-n végezték.

A Solar Impulse eme missziója a főpróba azon világ körüli út előtt, melyet 2014-ben egy új, és tökéletesített utóddal szeretnének végrehajtani. Borschberg szerint az a küldetés az Egyesült Államokat is felöleli.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/tudomany/eloszor-repuli-at-a-tengert-napelemes-repulogep--kepek.html

TOP 5