Skip to main content

Egy légvédelmi torony, mely korábban a pusztításért felelt, ma azonban új életre kelt és trópusi állatkertként üzemel Bécs városában.

A háborúk után visszamaradt épületek gyakran csak félelmetes emléket állítanak azokról a borzalmas időkről, melyeket leginkább csak elfelejtene az emberiség. Talán ezért sokat közülük később le is bontanak, azonban vannak olyanok is, melyek új életre kelnek. Mint például ez a Harmadik Birodalombeli légvédelmi torony, mely most egy trópusi állatkertnek ad otthont.

A régi flak torony mai neve Haus des Meeres (avagy „a tenger háza”), és a bécsi Esterházy parkban található.

Hasonló betonból és vasból készült óriásépítmények emelkednek Berlinben és Hamburgban is, és eredetileg a szövetséges hatalmak felől érkező légitámadásokat voltak hivatottak megakadályozni.

Mindegyik őrtornyot csupán hat hónap alatt állítottak fel, de ehhez képest rendkívül strapabíróak a maguk három és fél méteres vastagságú falaikkal.

A Haus des Meeres ma kilátóként, valamint ötszintes kiállítóteremként üzemel. A torony külső falainál egy többszintes üvegház emelkedik, fából készült hidakkal és kötéllétrákkal, melyekkel a bámulatos trópusi élővilágot rejtő környezetben gravírozhatunk.

Többek között megcsodálhatunk hal- és teknősféléket, több fajta trópusi madarat, valamint selyemmajmokat is. Az állatkert saját viváriummal is rendelkezik, melyben kígyók, gyíkok és krokodilok nyüzsögnek, a földszinten pedig egy cápákkal teli akvárium is megtalálható.

A légvédelmi torony, mely régebben pusztításokért volt felelős, ma éppen hogy az életet és tanulást szolgálja, hiszen sokféle állatnak ad otthont, a látogatók pedig hasznos információkhoz juthatnak a trópusi állatvilágról.

A Haus des Meeresben online elérhető webkamerák is működnek, melyekkel akár most azonnal is betekinthetünk gyönyörű élővilágába, ide kattintva!

Forrás: http://www.pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/masodik-vilaghaborus-ortoronybol-tropusi-allatkert

TOP 5