Skip to main content

 

A New York Times híre szerint létezik egy Powerpoint prezentáció, amelyet 2006-ban készítettek a Volkswagennél, és részletes leírást tartalmaz arról, hogy hogyan lehet megkerülni a szigorú környezetvédelmi méréseket a TDI motorok vezérlőszoftverének módosításával.

A lap két informátorra hivatkozik, akik végignézték a kérdéses dokumentumot, de csak név nélkül vállalták, hogy beszélnek róla. Állítólag a prezentáció egész részletesen leírja, hogyan és hová helyezik el a vezérlőprogramban azt a kódrészletet, amely felismeri, ha az autón épp mérést végeznek, és ilyenkor visszafogja a nitrogén-oxid kibocsátási szintet.

hirdetés

Azt persze nem lehet tudni, hogy a Volkswagenen belül milyen széles körben volt ismert a kérdéses prezentáció, de ha valóban a hatóságok kezébe került, az azt jelenti, hogy bíróság előtt már nemigen áll meg az a védekezés, hogy a VW-en belül csak a fejlesztők egy egészen szűk köre tudott a csalásról.

A Volkswagen eredményein csak most kezd látszani az a csillagászati költség, amelyet a TDI-botrány miatt kell kiadnia a cégnek. Nemrég jelentették be, hogy a 2015-ös évben 5,5 milliárd eurót veszített a cég, és hogy 16,2 milliárd eurót különítettek el a dízelbotrány költségének fedezésére.

Ám egyelőre senki nem tudja, hogy mibe kerül a botrány akár közvetlenül, akár közvetve, hisz a 11 millió dízelautó visszahívásán túl számtalan bírósági eljárás folyik a cég ellen, és bírságokra is számíthat a vállalat – egyesek szerint csak az Egyesült Államokban 30 milliárd dollárba kerülhet a megállapodás a kormányzati szervekkel.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5