Skip to main content

A hatalmas gömbökből álló víz alatti állomás teljesen független a környezetétől, ugyanis a benne lévő ökoszisztémák a levegőt, az élelmet és az energiát is biztosítják.

Egy londoni tervező, Phil Pauley úgy véli, hogy az embereknek ideje leköltözniük a víz alá, ezért egy száz ember ellátására alkalmas víz alatti várost tervezett. A Sub-Biosphere 2 nevű létesítmény nyolc biogömbből áll, és szélessége 336,8 méter.

A létesítmény közepén egy nagy központi, fenntartó biogömb, valamint egy megfigyelő gömb helyezkedne el. A központi gömbhöz kapcsolódnának a lakógömbök, amelyben akár száz ember is helyet kaphatna.

Az építményben élő emberek teljesen függetlenek lennének a külvilágtól, ugyanis a lakógömbökben kialakított ökoszisztémák gondoskodnának a levegőről, az élelemről, az energiáról és más nélkülözhetetlen dolgokról.

A magát futuristának nevező Pauley saját állítása szerint 20 éve nem tud másra gondolni, mint egy víz alatti város létesítésére. Tervét az Arizonai Egyetem hasonló nevű kutatóbázisának tervei inspirálták.

Pauley reméli, hogy még életében megvalósulhat az álma, és már írt egy fiataloknak szóló tudományos fantasztikus könyvtrilógiát is a víz alatti életről.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20131029-sub-biosphere-2-a-viz-alatti-varos.html?source=hirlevel

Kép: A víz alatti város a felszínen, Forrás: PAULEY/Phil Pauley

TOP 5