Skip to main content

A Tesla Motors annak érdekében, hogy megvalósíthassa távlati eladási terveit újabb piacokon történő nyitást tervez a közeljövőben, a legígéretesebb célpont Kína, azon belül is Hongkong, ahol már most felfokozott érdeklődést mutatnak az elektromos luxusautók iránt. Ahhoz, hogy a kínai piac meghódításra kerüljön, még több akadályt kell leküzdenie a vállalatnak, de Elon Musk, a cég vezére mindent meg tesz ennek érdekében. Ezt pedig a befektetők kellően honorálják is, a Tesla árfolyama tegnap új történelmi csúcson zárt - írja a Bloomberg.

Legközelebbi Portfolio.hu Klub rendezvényünkön a legaktuálisabb magyar részvénypiaci sztorik kerülnek terítékre. Főként az OTP-vel foglalkoznak a meghívott előadók. Részletekért kattintson ide!

Kína hozhat igazi áttörést a Teslának 

A legtöbb elemző úgy véli, hogy az elektromos autógyártók egyre nagyobb szeletet hasíthatnak ki a jövőben a nemzetközi autóeladásokból. A Tesla ennek meglovaglása érdekében immár nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában és hamarosan Kínában is megkezdi gépjárműveinek az értékesítését. A világ legnagyobb autópiacán történő megjelenés pedig újabb lendületet adhat a társaságnak, a cég a siker érdekében egy 8 000 négyzetméteres exkluzív bemutatótermet nyit Pekingben az év végén. A siker szinte garantált Kínában, ugyanis rengeteg milliomos él az országban, akiknek kifejezetten nagy az igényük a kevesek által elérhető luxustermékek iránt, és nincs ez másképp a luxusautókkal sem. Kínán belül Hongkong lehet az a hely, amelyik a Tesla egyik legnagyobb piacát jelentheti a jövőben, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a 300-nál is több előrendelés, ami Hongkongból érkezett a Tesla Model S típusra. A hongkongi lakosok ráadásul úgy fizették ki a több ezer dolláros foglalót, hogy pontosan nem is tudták, hogy mennyibe fog náluk kerülni a Tesla Motors zászlóshajója. Az elektromos autók igazi feltűnést kelthetnek majd ugyanis Hongkongban mindössze 300 elektromos gépjármű fut az utakon, az 500 ezer hagyományos autó mellett. 

A kitartó munka gyümölcse, tömeggyártásban a Tesla Model S

A Model S-t a Consumer Reports a valaha tesztelt legjobb autónak nevezte, és a teszt során adható 100 pontból 99 ponttal jutalmazta. A teljesen elektromos hajtástechnológiára épülő autó igazi luxuskategóriás gépjármű. Az ár kialakítása is ennek megfelelő, az alapmodell 63 570 dollárért, míg a legjobban felszerelt performance 88 570 dollárért rendelhető meg a vállalattól. Az autó vásárlói két különböző energiaforrás közül választhatnak, a 60 kWh teljesítményű akkumulátor 370 kilométer megtételét, míg az erősebb 85 kWh teljesítményű akkumulátor 482 kilométer megtételét teszi lehetővé. A 85 kWh teljesítményű akkumulátorok igaz ragadozóvá avanzsálják a Model S-t, ami 4,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra. A cég ebből a modelljéből 2 650 darabot értékesített tavaly, míg az idei első negyedévben 4 900 darab került eladásra.

Több akadály is nehezíti majd a Tesla dolgát 

Míg a kínai központi kormányzat 2020-ig azt a célt tűzte ki, hogy 5 millió darab elektromos autó kerül majd forgalomba az országban, addig tavaly mindössze 12 791 darab elektromos gépjárművet regisztráltak, ami töredéke a távlati tervnek. Ráadásul, míg korábban a központi kormányzat átlagosan 9 800 dollárral támogatta az elektromos autók vásárlását, addig mostanra megszűnt a támogatás rendszere Kínában, és nem is került megújításra. Továbbá nagy kihívást jelent a megfelelő számú töltőállomás hiánya is az országban, ahol a gépjárművezetőknek sok esetben hatalmas távokat kell leküzdeniük, ugyanakkor mindössze 168 töltőállomás áll rendelkezésre országszerte, ami szinte a nullával egyenlő. Hongkong ezért is ideális célpontja a Tesla Motorsnak, ugyanis a szigetcsoport legfontosabb szigete sem szélesebb 20 kilométernél, ami ideálisan autózható a közel 500 kilométeres hatótávolságú Model S-el. 

Elon Musk az akadályok leküzdésén dolgozik 

A Tesla Motors vezetője, Elon Musk a kínai piac meghódításán dolgozik, ami véleménye szerint nagyban hozzájárulhat a cég jövőre vonatkozó értékesítési terveinek megvalósításában. Ennek érdekében nyit új luxusszalon Pekingben, és egy gyár létrehozását is tervez az országban a nagyobb versenyképesség érdekében. Továbbá emelné a tétet a Model S felszereltségét illetően is, még több luxusmegoldást kínálnának a gépjárműben az ázsiai ügyfelek megnyerése érdekében. Továbbá az eladásokat segítheti Ázsiában a Tesla remek szereplése a legutóbbi törésteszteken, ugyanis a legbiztonságosabb gépjármű címet zsebelhette be a Model S azt követően, hogy az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) töréstesztjén az összes kategóriában öt csillagos értékelést kapott. Az NHTSA értékelésében kiemelte, hogy a Model S-ben a legkisebb a valószínűsége annak, hogy az utasok megsérüljenek egy baleset során. A siker hátterében az áll, hogy a gépjármű (tisztán elektromos meghajtása miatt) nem rendelkezik motorblokkal, így sokkal nagyobb a "gyűrődő-zónája" a gépjárműnek a hagyományos modellekkel szemben, ami nagyobb védelmet nyújt az ütközések során. 

Európában is megindult a gyártás 

A Tesla nem tétlenkedik, a kínai nyitás előtt már meg is kezdte az európai autópiac meghódítását, melynek érdekében megnyitotta első európai gyárát a vállalat Hollandiában. A gyártásra Európa legnagyobb kikötőjétől, Rotterdamtól mintegy 50 kilométerre, Tilburgban kerül majd sor, ahol egy 18 900 négyzetméteres gyárban készülnek a Model S-ek. Ez a gyár nem csak a végső összeszerelésért lesz felelős, hanem alkatrészelosztóként is működik majd a jövőben. 

Csúcson az árfolyama 

A Tesla Motors hétről hétre megörvendezteti a befektetőit újabb és újabb jó hírekkel, legutóbb a törésteszteken mutatott remek teljesítmény segítette az árfolyam emelkedését, míg korábban a vártnál erősebb második negyedéves számok repítették új csúcsra az árfolyamat. Tegnap pedig ismét új történelmi maximumán zárt a Tesla Motors, amiben nagy szerepet játszhat a nemzetközi terjeszkedés, valamint a menedzsment állhatatos munkája. 

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/vakon_rendelik_a_teslakat_a_milliomosok.3.188176.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Kép forrása: http://www.parameter.sk/rovat/technika-tudomany/2013/05/09/tortenete-soran-eloszor-nyereseges-az-amerikai-tesla

TOP 5