Skip to main content

Mi a cél, amikor a városiak kiköltöznek a kertvárosi részekbe? Állítólag a természet szeretete, de régi szlogen a "gyereknek zöldben a helye" is. Nézzük meg mit tesz a többség a valóságban?

Kemény munkával, sok pénzből megnagyobbítja a lakást egy gyep-tuja ökosivataggal. A tuják nem őshonosak és általában sövényt, azaz zöld falat képeznek belőle, azaz semmi köze a természeteshez, egyetlen funkciója az elhatárolás. A gyepet ma már sok helyen egyszerűen szőnyeggel oldják meg, melynek az elnevezése is mutatja a funkciót: egyszerű kezelhetőséggel borítják a talajt.

Ezeknek a felületeknek a kezelésére is csak kemény vegyi módszereket ismernek, használnak. Külön gyep-, és tuja műtrágyák, gyomirtók, atkaölők stb. százai borítják a kertészeti áruházakat.

Van értelme a városi gyerekeket olyan kertekbe küldeni játszani, ahol ugyanúgy be van zárva falak (sövények) közé és még több vegyszerrel érintkeznek, mint a lakáson belül?

Macerás, de építsetek esztétikai szempontból is változatos kerteket, nyissatok a falakon, termesszetek otthon egy kis zöldséget-gyümölcsöt, ismerjétek meg a természetet ahelyett, hogy ökosivataggá változtatnátok!!!!!!!!!!!!!!!!

(A város strukturális fogságának egy szemléletes példája olvasható fentebb. Akit azonban bővebben érdekel, milyen problémákkal kell szembenéznie egy városlakónak manapság, az kattintson ide: http://utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/a-varos Az anyag worldben is letölthető, egységes szerkezetben. - szerk.)

Forrás: https://www.facebook.com/mindennapok?fref=ts

A kép csak illusztráció, forrás: http://www.vecsey-volgy-epito.hu/ertekesites.html

TOP 5