Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

rizsfld lett az autalkatrsz-gyr tetejn.jpgA mezőgazdasági dolgozók fokozottan ki vannak téve az erőszakos földkisajátításoknak, ami az egész folyamat fenntarthatóságát veszélyezteti és komoly társadalmi konfliktusokat okoz. Számos veszélyt rejt magában a vezetés által a középpontba állított, több százmillió embert érintő városiasodás Kínában - figyelmeztetett több szakértő is a kínai parlament ülésszakának margóján.

A városiasodás összetett folyamat, sok szereplővel és különböző érdekcsoportokkal. A központi vezetésnek mindenekelőtt a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő vidéki lakosokra és a társadalom legalsóbb rétegeire kellene koncentrálnia - hangoztatta Csen Hszi-ven, a kínai farmpolitika irányításáért felelős szervezet elnöke nyilatkozatában. Csen szerint a mezőgazdasági dolgozók a városiasodás során fokozottan ki vannak téve az erőszakos földkisajátításoknak, ami az egész folyamat fenntarthatóságát veszélyezteti és komoly társadalmi konfliktusok kiindulópontja lehet.

Li Ji-ning, a Pekingi Egyetem közgazdásza az urbanizáció pénzügyi kockázataira hívta fel a figyelmet, mondván, ha a bankok nagyarányú költekezésbe kezdenek, az pénzügyi válsághoz is vezethet. A már jelenleg is súlyosan eladósodott tartományi kormányoknak szintén önmérsékletet kell gyakorolniuk és a korábbinál hatékonyabb befektetéseket eszközölniük. A közgazdász úgy vélte, hogy a pénzügyi kockázat kezelése ma a kelet-ázsiai ország előtt álló legnagyobb feladat.

A kínai döntéshozók a héten megerősítették: a következő évtizedben a tervek szerint 400 millió vidékit tesznek városlakóvá, amire mintegy 40 ezer milliárd jüant (1 480 ezer milliárd forint) költenek majd. Az évtized végére a központ reményei szerint a lakosság 60 százaléka lehet városlakó. A városiasodás lesz a következő években a hazai gazdasági aktivitás motorja, a belföldi kereslet fellendítője - fogalmazott szerdán Csang Ping, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság feje.

Az északnyugat-kínai Hszincsiangban "nehéz" a helyzet 

A helyzet "nehéz" a nagyrészt muszlimok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen, de a stabilitás általában javuló tendenciát mutat, a hatóságok urai a helyzetnek - mondta a terület párttitkára csütörtökön, a kínai parlament ülésének szünetében újságíróknak.

Csang Csün-hszian szerint Hszincsiangnak továbbra is ellen kell állnia a három "gonosz erőnek", a szeparatizmusnak, a vallási szélsőségnek és a terrorizmusnak, lépésről lépésre meg kell akadályozni ezek megjelenését és térnyerését.

Úgy vélte, hogy ezekre az erőkre hatással voltak és vannak olyan nemzetközi események, mint a 2004. évi ukrán "narancsos forradalom", vagy az egyes arab országokon végigsöprő "jázminos forradalmak".

A Hszinhua hírügynökség beszámolója kitér arra, hogy Hszincsiangban 9 millió - őslakos - ujgur kisebbségi él, és a terület "szeparatisták célpontja". Emlékeztet arra, hogy tavaly például hat ember igyekezett egy repülőgépet hatalmába keríteni, de akciójuk nem járt sikerrel.

2009 júliusában a terület székhelyén, Urumcsiban etnikai zavargások törtek ki, amelyek során csaknem 200 - zömmel han kínai - vesztette életét, a sebesültek száma 1700 körül volt.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/07/16/Tarsadalmi_es_penzugyi_kockazatokkal_jarhat_a_varosiasodas_Kinaban.aspx?source=hirkereso

Kép forrása: http://orszagosmedia.hu/_rd2/component/k2/itemlist/user/102-r%C3%A1di%C3%B3m.html?start=1680