Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_resized_a_fold_haza_01.jpgSlimebridgeben, Angliában áll ez a különleges épület, amely voltaképpen egy iskola, ahol a felnövekvő generációt arra tanítják, hogy teljesen környezetbarát építőanyagokból, és a természet háborgatása nélkül is építhet otthont magának az ember.

A házikóra sok nevet aggattak már, amióta megépült, de a legtalálóbb talán még mindig a projektneve, amely magyarra fordítva valahogy így hangzik: „Vissza a szakadék széléről”.

A ház kizárólag természetes anyagokból készült, és különös figyelmet szenteltek annak, hogy mind az építkezés, mind pedig az épület fenntartása a lehető legkevésbé terhelje a környezetet. Az ablakok és ajtók gyökérszerű mintázata a földhöz való kötődésünket szimbolizálja.

A tetőbevilágító a természetes fényforrás fontosságát hivatott kiemelni, míg a zöldtető a környezet óvására int. „Amikor a gyerekek meglátják a füvet a tetőn, szinte mindig az az első kérdésük, hogy miért nem épül minden ház ilyen tetővel?” - meséli Daniel Thrower, az „iskola” egyik tanára.

Akár elfogadjuk ezt, akár nem, a mi generációnknak hatalmas felelőssége van. Míg a moziban azt nézzük, hogy a szuperhősök hogyan mentik meg a Földet, sokszor bele sem gondolunk, hogy nekünk is ez a feladatunk most. Ez a munka nem várhat, ha mi most nem tesszük meg, az unokáink már esélyt sem kapnak rá. Ennek a projektnek – és ennek a háznak – az a szerepe, hogy mindenki lássa, van esélyünk helyesen dönteni.

Forrás: http://www.epitesiportal.hu/cikkek/vissza-a-szakadek-szelerol_356.php

Képek forrása: http://www.earthedworld.co.uk/