Skip to main content

Az amerikai Perkins+Will tervezőiroda tavaly kidolgozott egy új, innovatív zöld iskolát, és a munka gyümölcse úgy tűnik, hogy be is érik. A Sprout Space nevű projekt egy előre gyártott, moduláris iskola, amelynek az első működő prototípusa már elkészült és nemsokára utazik is az USA fővárosába. Márciusban ugyanis az épületet bemutatják a National Building Museum zöld iskolákról rendezett kiállításán.

A Sprout Space legfontosabb célja, hogy egészséges, fenntartható és rugalmas helyet biztosítson a diákoknak a tanulásra. A Perkins+Will által készített tervek pedig aszerint gondolták újra a régi iskolaépületeket, hogy az minél jobban megfeleljen az említett céloknak, és segítse az új generációk teljesítményét. Mindezek szellemében a Sprout Space meg is nyerte az Open Architecture Challenge egyik kategóriáját.

„A Perkins+Will-nél szenvedélyünkké vált a fenntartható jövő megtervezése, a Sprout Space fenntartható iskolájával pedig példát szeretnénk állítani a világnak.” mondta Phil Harrison, a tervezőiroda elnöke és vezérigazgatója. „Az épület fejlesztése és elindítása újabb mérföldkő volt számunkra, amivel megerősítettük vezető szerepünket a zöld innovációs építkezés területén.”

Az első Sprout Space egységet az Egyesült Államokban építette fel a Triumph Modular és a Mark Line Industries. Az épületbe rengeteg természetes fény jut a hatalmas mennyezeti ablakokon és az üvegajtókon keresztül. De a szerkezet intelligens árnyékolókkal, esővízgyűjtő rendszerrel, fotovoltaikus panelekkel, LED világítással, valamint energia-hatékony fűtéssel és hűtéssel is büszkélkedhet.

Az építkezés során csak kipárolgásmentes alapanyagokat használtak, hogy a benti levegő a lehető legegészségesebb legyen. Az első Sprout Space-t március 3-tól egészen az év végéig megtekinthetik a Washingtonba látogatók a National Building Museum kertjében, a Green Schools kiállítás részeként.

További fotók megtekinthetők itt: http://lakjonjol.hu/cikk/

Forrás: inhabitat.com

TOP 5