Skip to main content

A hosszú, kellemes ősz után beköszöntött ismét a tél, ami természetesen a levegő drasztikus lehűlésével is jár. Tél = párás, penészes lakások, veszélyes fűtési megoldások a hiányos, nem megfelelő szellőzés következtében. Pedig van megoldás! A szellőzés automatizálható, amire több mint 28 éve meg is van a tökéletes megoldás!

A pára és a penész

Az egyre dráguló energiaárak egyre kifinomultabb szigetelési eljárásokat követelnek tőlünk. Lakásaink, épületeink már szinte légmentesen le vannak zárva. Külső szigetelés + háló + ragasztó melyen diszperziós, kültéri műanyag festék van. 30-38-as téglafal vagy ytong vakolattal kívül belül. Beltéri glett + festés természetesen szintén diszperziós, műanyag alapú. Műanyag nyílászárók, tökéletes légmentes zárást biztosítanak. Fa nyílászárók, a tévhittel ellentétben szintén tökéletesen, légmentesen zárnak, lélegzésről meg szó sem lehet a rétegek közti ragasztóanyag +3 réteg lazúr és lakk után.

Ezen adatok tükrében beláthatjuk, hogy friss levegő maximum akkor jut be a lakásba, amikor kinyitjuk az ajtót hazaérve, vagy éppen távozáskor. Viszont életünket élni szeretnénk (lehetőleg penész nélkül!), így főzünk, mosunk, mosogatunk, teregetni is kell valahol, felmosunk, zuhanyozunk és mindezen túl mi magunk is tekintélyes mennyiségű párát termelünk.

Ezeknek az összetevőknek köszönhetően, a hidegebb pontokon, sarkokban, szekrény mögött, a pára lecsapódik és ott bizony rövid időn belül megjelenik a penész is!

Gondoljon csak bele, kell ennél szuperebb körülmény a penésznek?

A párásodás gyökere nyilvánvalóan nem a lakók élni akarásában keresendő.

A sorsunk az esetek többségében már a tervezőasztalnál eldőlt, amikor kedvenc tervezőmérnökünk ceruzát ragadott és megtervezte saját kis dunsztosüvegünket, és nemes egyszerűséggel összekeverte a hőszigetelést a szellőzéssel!

Valahogyan elfelejtődött a tervezőasztaloknál, hogy az épületekben tartózkodó embereknek és magának az épületnek is szüksége van a rendszeres szellőzésre, légcserére.

Lakótelepek tömegei épültek fel ezen roppant hibás elképzelés szerint, a bennük élők pedig, azóta is szélmalomharcot vívnak a folyamatosan felmerülő pára és penészproblémával.

Természetesen a kivitelezőnek már bottal üthetik a nyomát, mert a jól bevált módszert alkalmazva, "Új lakótelep, új cég", nincs hol reklamálni, a garancia is csak egy bizonyos értéktelen nyomtatványon létezik. Bár az is belátható, hogy a kivitelező csakis a tervek szerint dolgozhat az épületen, akkor talán kifizetik! Nem kisebb a probléma a régi építésű, teljes felújításon átesett épületek esetében sem!

Tudja Ön, hogy 2004-ben egy kéménykonferencián egyenesen az "Államilag támogatott öngyilkosság?" címmel tartottak előadást?

2000-től államilag kamattámogatott hitelekkel segítették a lakosságot a régi építésű lakások, házak felújításához. Külső-belső szigetelés, modern nyílászárók, lényeg az energia megtakarítás! Azt viszont már elfelejtették, hogy a hermetikusan lezárt légtérben nyílt égésterű gázkészüléket, kandallót, bármilyen kályhát életveszélyes használni. Jöttek is sorban a tragédiák!

Hányszor látni még ma is fali vízmelegítőt, cirkót a fürdőben, a konyhában, kandallót, cserépkályhát a szobában? Tökéletesen záródó nyílászárók, beáramló levegőnek nyoma sincs,
viszont van egy szagelszívó a konyhában, egy elszívó ventilátor pedig a fürdőben.

Tudja, Ön mi történik a működésük közben? Kialakul egy vákuum, és ami káros gáz, füst a kéményen távozna, egyszerűen visszafordul, és beáramlik a laktérbe!!! Hiába van jó drágán bélelt kéményünk, ha nincs levegő utánpótlás! De szerencsére már komolyan veszik a problémát és fokozatosan mindenkit köteleznek az előírások betartására.

Amennyiben Ön is használ ilyen gázkészüléket, melegen ajánlom Önnek, ne várja meg, amíg kötelezni fogják a légbevezető felszerelésére, mert az akár évekbe telhet, mielőbb szereltessen fel légbevezetőt a saját és családja biztonsága érdekében!

És az életveszélyen túl, a pára és a penész ugyanúgy átvette a hatalmat, akár a jól megtervezett újépítésű lakótelepeinken. Igaz a régi épületeknél nincs mélygarázs, jól fizetett biztonsági szolgálat, kertépítő, netán konditerem, de a probléma ugyanúgy jelen van!

A párásodás okai

Számtalan szakvélemény született a felmerülő problémák kapcsán. Többnyire a szenvedő alanyt, a lakót hibáztatják a kialakult páralecsapódásokért.

TISZTELET A KIVÉTELNEK!

-         Nem szellőztet

-         Miért olyan forró vízben fürdik, vagy zuhanyozik

-         Ne üzemeltesse a konyhát ipari jelleggel

-         Ne mosson fel folyamatosan

-         Kevesebb szobanövényt kell tartani stb. és még hasonló agyament tanácsok

A legvégső indok legtöbbször, hogy még nem száradtak ki a falak. Elárulom! - a jövő télen sem lesz másként, sőt, 10-20 év múlva sem! Kiszáradtak azok a falak, de dunsztosüveg effektus lépett fel. Úszunk a párában, friss, páramentes levegő pedig nem jut be a lakásba.

De miért penészednek a falak, ha egyszer van páraelszívónk és lelkesen nyitogatjuk az ablakokat is? Vizsgáljuk meg tüzetesen, mi is lehet a probléma!

A páramentesítés buktatói:

Nézzünk egy-két általánosan nem bevált módszert:

1.    Tablettás páramentesítő készülék.
Havonta kell vásárolnunk hozzá a szükséges páramentesítő tablettákat, ami akár több ezer forintos havi költséget is jelenthet számunkra.

2.  Elektromos páramenetesítő készülék:
A ház, lakás, vagy a mentesíteni kívánt helyiség légköbméterétől függően, 60-200 ezer forintos áron juthatunk hozzá. Amennyiben választásunk egy ilyen berendezésre esik, a kezdeti beruházás után még némi villanyszámlatöbblettel kell majd számolnunk.

3. A párátlanító készülék bérlése:
Természetesen az is szóba jöhet, mely napi egy-két ezer forintból kivitelezhető, és ha végre egyszer kiszárad a fal, akkor vissza is vihetjük a berendezést oda, ahonnan hoztuk.

De mindezzel van egy apró pici, de említésre méltó probléma: A  pára, ismét jelen lesz!

Miért?
Mert egyik módszer sem orvosolja az alapvető gondot, azaz nem oldja meg a pára elvezetését és páramentes friss levegőt sem juttat a légtérbe, tehát a probléma oka továbbra is jelen van! A levegő nem mozdul, tehát csakis a masina környezetében lesz optimális a páratartalom! A sarkokban, a szekrény mögött a helyzet szinte változatlan marad!

De mindezen érveken túl, gondoljunk komolyabban bele!

Az ember átlagos friss levegő szükséglete 20 m3 naponta!
A páramentesítésnek  egyetlen járható útja van!

A szellőztetés!  De!! - nem úgy, ahogy azt a kivitelezők és tervezők elvárják tőlünk!

A javasolt módszer, tehát a gyakran óránkénti szellőztetés rettenetes mértékű energiaveszteséggel jár. Kihűlnek a falak, a bútorok, oly mértékben, hogy órákba telik, mire ismét visszanyerik eredeti hőmérsékletüket. A nedves falak elveszítik hőszigetelő képességüket, szintén tekintélyes hőveszteséget jelentenek! Az egészségre káros hatásokról pedig szinte rémtörténetek olvashatóak a szakirodalomban!

Tehát a szellőztetést automatizálni kell úgy, hogy az tőlünk teljesen függetlenül, minden emberi beavatkozás nélkül el tudja látni feladatát és erre bizony már 28 éve meg is van a tökéletes megoldás!

A megoldás a páravezérelt szellőztetésben rejlik, vagyis a szellőzők a páratartalom alapján szabályozzák a beáramló levegő mennyiségét, ezáltal folyamatosan, optimális értékek között tartva a laktér relatív páratartalmát! A szellőzők felszerelhetőek minden típusú modern nyílászáróra, legyen az fa, műanyag, vagy alumínium. Amennyiben a helyiségben nincs nyílászáró, falátvezetéses szellőzőt kell alkalmaznunk.

Működésük teljes mértékben megegyezik és mindkét esetben automatikus.

A szellőzők semmiféle meghajtást, karbantartást nem igényelnek az esetleges portalanításon kívül. Működésük megegyezik a páramérő műszerével, csak itt a működést biztosító páraérzékeny anyag, nem a mutatót mozgatja, hanem a szellőző zsaluját, így szabályozva a beáramló levegő mennyiségét.

Ez az anyag a V8 és V16 érzékelők 8, illetve 16 rétegű poliamid pántkötege, amely egy vagy több zsalut mozgat, befolyásolva ezzel a beáramló levegő mennyiségét a mindenkori belső relatív páratartalom függvényében.

És itt ismételten meg kell említeni a konyhában, valamint a fürdőben teljesen feleslegesen berregő ventilátort! Végre el tudja látni a rábízott feladatot, hiszen van levegő utánpótlás, így már a párás levegő távozni tud a légtérből!

Most már beláthatjuk, hogy a szellőzésben, ezzel együtt a páramentesítésben semmi titok nincs. Csupán rossz oldalról, a működésképtelen kivitelezéssel közelítettük meg a problémát.

Ön is kipróbált már minden "csodafegyvert"? - És nem működik?

Én személy szerint 22 éve foglalkozom nyílászárók gyártásával és beépítésével, valamint a nyílászárók szellőztetésével. Számtalanszor volt hát lehetőségem a párásodás tényével szembenézni és most ezt a tapasztalatot felhasználva végre Önnek is segíthetek!

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/eletmod/para-penesz-eletveszely-valoban-errol-szol-a-tel.html

Kép forrása: http://hg.hu/upload/images/photos/000/047/850/para2.jpg

TOP 5