Skip to main content

A vásárlás az élet központi kérdésévé vált, fontos, hogy mit, hol és mennyiért lehet megvenni. A bevásárló-központok megnyitása jóval megkönnyíti a döntéseket, hiszen itt egy helyen el lehet intézni az ügyes-bajos dolgokat. Íme, plázabeli szokásaink!

Mára a vásárlás a kikapcsolódás egyik formája, sőt lassan hobbivá válik, ám régebben kötelesség volt. A plázákat látogatók egyharmada nem vásárol semmit, csak nézelődik, felméri terepet és anélkül távozik, hogy egy forintot is elköltött volna.

A „ténfergők” ellenére egy átlagos pláz, átlagos vásárlója 7000 forintot költ el egy vásárlása során. Általában ha csak vásárlási, illetve konkrét céllal ékezünk, akkor is elcsábulunk valami másra a pláza szolgáltatásai közül, ezek közé tartoznak az éttermek, a kávézók, a mozi vagy a különféle sportlehetőségek.

A bevásárlóközpontoknál három tényező játssza a legnagyobb szerepet: különböző árszínvonalú üzletek széles palettája, a közelség vagy épp a könnyű megközelítés és a hosszú nyitva tartás. Ha az egész ország plázába járási szokásait nézzük, akkor kiderül, hogy az emberek jobban kedvelik az önálló boltokat, mint a bevásárlóközpontokat, és ha tehetik, inkább ezekben vásárolnak. Az emberek mintegy 43%-a választja a bevásárlóközpontokat az önálló boltok helyett, a legtöbben pedig Pest megyében kedvelik a plázákat.

Ám a bevásárlóközpontokat nem csak a vásárlások elintézése miatt látogatják, hanem az ott megtalálható szolgáltatások miatt is. Egy bevásárlóközpontban helyet kaptak a bankok, a posták, a telefon és internetszolgáltató ügyfélszolgálatok, de sokszor még a közmű cégek kihelyezettségei is megtalálhatóak bennük. Tehát már nem csak a vásárlás, hanem az ügyintézés is egyre fontosabb szerepet kap a plázákban, ez pedig tovább növeli a vonzerejüket.

A válság hatására megváltozott az egyes látogatók, illetve a családok látogatási szokása is. Amíg évekkel ezelőtt hetente akár többször is jártak plázába az emberek, addig manapság már a heti egy alkalom a jellemző, a családosok körében pedig a havi egy-két alkalom. A havi nagy bevásárlások egyre szaporodnak, és sokszor a kiárusításokhoz, akciós napokhoz igazítják őket. A látogatók nemét tekintve a vásárlók 57%-át adják a nők, tehát a bevásárlás még mindig a nők feladatának számít.

A plázákat látogatók 80%-a átlagosan 30 percet hajlandóak utazni ahhoz, hogy elérjék a vásárlás színhelyét, és általában azt a bevásárlóközpontot választják, amelyik a legközelebb van lakó- vagy munkahelyükhöz. Egy vásárló átlagosan 64 percet tölt el a pláza épületében, ám a legtöbben szeretik 30 perc alatt letudni a vásárlásokat, ám aki időt tölteni érkezik, az természetesen jóval tovább marad.

Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/eletmod/bevasarlokozpont-vagy-kisbolt-plazabeli-szokasaink

TOP 5