Skip to main content

falnoveny10Kétségtelen tény, hogy hazánkban is egyre inkább terjed a zöldfal, és ma már nem is annyira csak az irodaépületekben, hanem nagyobb, tágasabb lakásokban is. Városaink uis szinte kizárólag kőből, betonból és aszfaltból állnak, zöld felület ugyanakkor alig akad, a lakások pedig általában úgy kerülnek megtervezésre, hogy a növényzetnek, azaz a nagyobb zöld felületnek szinte alig, vagy egyáltalán nem jut hely.

Ezért növényeink sokszor útban vannak, ennek ellenére színesítik lakásunkat, mely, még ha nem is vagyunk teljesen tisztában vele, de igen jó hatással van ránk. Akadnak azonban olyanok, akik ennél is többet szeretnének, így úgy tervezik meg a lakásukat, hogy zöldfalak épüljenek be a térbe, és egyes funkciókat kölcsönözve, vagy valamely feladatnak eleget téve, pl. térelválasztóként, és ne csak dekorációként "üzemeljenek".

Kérdés mindezek alapján, kell-e térelválasztó nagyobb zöld felület, vagy elég a "hagyományos" növényzet. A kérdésre tulajdonképpen úgy is válaszolhatnánk, mindenki eldöntheti saját maga. Modern lakásokban azonban trendi a zöldfal, így a lakótér eleve úgy kerül megtervezésre, hogy az már rejtsen magában be- vagy kiépíthető zöld elemeket.

Előnye a zöldfalnak, hogy bizton stabil, míg a hagyományos növényzet, mivel sok esetben útban van, ki van téve a felborulás, sérülés veszélyének, nem kis bosszúságot okozva ezzel. Ráadásul állandóan öntözni, gondozni kell, míg a zöldfallal általában nem kell ennyit bajlódni, hiszen a tervezők gyakran alkalmaznak strapabíró növényeket és hozzá kellő öntözési technológiát.

Mindemellett, mint ahogy a kép is mutatja, a háttérben tarthatók cserepes virágok, azaz a növényzet "telepítése" kombinálható. A videóból azonban az is kiderül, hogy a zöldfalba nem csak zöld növények, hanem színes virágok is ültethetők, kellő pompát varázsolva ezzel az otthonunkba.

A címben lévő kérdésre tehát nem tudunk megfelelő választ adni, részünkről mindkét meholdás "ideális". Egy megoldást viszont, meg kell jegyeznünk, nem akceptálunk. Azt, ha zöldfalként műnövényeket telepítenek a térbe, még ha megszólalásig is hasonlítanak eredeti társaikra.

Béer

TOP 5