Skip to main content

Párizsban nem kevesebb mint 37 híd ível át a Szajnán, harminchét ponton lehet átjutni a folyó egyik oldaláról a másikra. Ezek közül mindössze kettő vasúti híd, a belvárosban pedig három gyalogos híd is található és hamarosan készülhet a negyedik a Bir-Hakeim híd szomszédságában.

Egy korábban kiírt pályázat egyik legextrémebb pályamunkáját az AZC (Atelier Zündel Cristea) építésziroda nyújtotta be. Az elszállt dizájnerek konkrétan trambulin hidat álmodtak a Szajna fölé! A szürke unalmas hidak után egy gumivárhoz hasonló képződményt fújnának a folyóra, amin ugrálva közlekedhetnének a városlakók.

A három egyenként 30 méter átmérőjű trambulint 3700 m3 levegővel felfújt gumigyűrű öleli körbe és próbálja a vízbepottyanástól megóvni a pattogó gyalogosokat. A könnyűszerkezetes híd egy hídhoz képest viszonylag gyorsan áthelyezhető és rugalmas kialakításának köszönhetően a folyó keskenyebb-szélesebb részeihez is képes alkalmazkodni.

Egyelőre csak koncepció, de még annak is elég bátor. Nehéz elképzelni, hogy a gyalogosok ugrálva kereszteznék a folyót, a balesetveszélyről, törött karokról, nyakakról, egymás fejére esett emberekről vagy a hajóközlekedés akadályozásáról nem is beszélve. (Ha nem érti teljesen, hogy is képzeli el az átkelést a tervező, kattintson a képre.)

Forrás: http://www.pto.hu/post/1/9499

TOP 5