Skip to main content

Az üvegtégla egy építőanyag, egy önálló berendezési tárgy, vagy csak díszítő elem, netán mindegyik egyben? Talán ez is és az is, épp ezért ha van rá lehetőségünk építsünk be lakásunkba, fürdőszobánkba üvegtégla falat.

Az üveggyártás több mint 2000 éves múltra tekint vissza, amelynek az alapanyag a kvarchomok az ólom és a hamuzsír, amelyet megfelelő arányban kevernek, össze majd egy közel 1500 fokos kemencében hevítenek folyósra.

Az üveg számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik, ellenáll pl. a vegyi anyagoknak, kemény, de mégis rugalmas, és sok féleképp felhasználható. A strapabíró üvegtégla 7,5-8 cm vastag üregében légüres tér, vagyis vákum található épp ezért a dupla üvegnél jóval nagyobb a hő és hangszigetelő tulajdonsága is.

Teherbíró képessége nagyon nagy acélvázzal megerősítve szinte áthatolhatatlan. Az üvegtégla fényáteresztő képessége függ a tégla gyártási eljárásától is, hiszen van matt és átlátszó felületű is. Az üvegtégla nem mai találmány ám az elmúlt időkben divatját éli az építőiparban ám előtte hamupipőke sorára ítélték és csak régi kopott bérházakban vagy kórházi folyosón találkozhattunk vele. Ma már hercegnői dicsőség jár neki és a méretek színek és formák végtelen sora várja, hogy beépítsék őket egy szép lakásba.

Még a legegyszerűbb üvegtégla is lehet izgalmas összhatású, hiszen a felülete lehet pöttyös kockás, buborékos vagy vízcseppes ma már csak a fantázia szab határt a gyártóknak. A színek skáláján sincs hiány, hiszen számtalan színben igazíthatjuk az üvegtéglát otthonunk stílusához, így kapható, sárga, sötétkék, türkiz, bordó és rózsaszín színben is.

A legismertebb és leggyakoribb méret a 20*20 cm.-es de lehet kapni 10*20-ast és 25*25 cm.-es méretben is. Az üvegtégla válaszfalnak épp úgy ideális, mint egy zuhanykabin falának vagy akár díszítő elemként is beépíthető. Főleg olyan helyiségekbe vagy fürdőszobába érdemes beépíteni ahol túl kevés a fény így a szomszédos helyiségből átszűrődik a fény.

Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&

TOP 5