Skip to main content

A Critical Mass szervezői szerint az elmúlt években budapesti felvonulásaik betöltötték szerepüket, megtörték az alapvető félelmet a kerékpározás biztonságosságát illetően. Évente közel negyven százalékkal nő azoknak a száma, akik a kerékpárt hétköznapi közlekedésre használják. A bringások száma azonban már nem a sok konfliktussal járó tömegfelvonulások miatt növekszik.

A Critical Masst 2004 óta évente kétszer rendezték. A tavaszi Critical Masst a Föld napján, április 22-én, az őszit az autómentes napon tartották. Budapesten 187 km kijelölt kerékpáros útvonal található, ahol naponta 15-20 ezer biciklis közlekedik. A szervezők szerint a kerékpározás már sokak számára divat, sport és szükséglet lett, ezért már nem feltétlen kell évente kétszer lezárni a belvárost.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő című műsorának vendége László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondása szerint Budapest nagyon jól kerékpározható város, mivel jók az adottságai. Az emberek már nem félnek a városi kerékpározástól. Nem csak hétvégén, hanem a mindennapi közlekedésben is a kerékpárt használják. A Kerékpárosklub a jövőben a bicikliutak, a kerékpársávok, a tárolók bővítésére, a jogszabályok, a KRESZ, az oktatás, és más feltételek változására helyezi a fő hangsúlyt. Az utolsó biciklis felvonulás 2013 tavaszán lesz.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió filmjét, megtekintheti azt a http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20121015-egyenlito-critical-mass.html honlapon, a csatorna weboldalán.

A www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5