Skip to main content

Van az a klasszikus eset, amikor hipermarketek elkezdik kommunikálni, hogy az ő áruházuk azért zöld/öko/bio, mert természetes napfényt alkalmaz és ezzel energiát takarít meg. Magyarán van ablakuk. (Nem vicc, olvastam már ilyen közleményt!) Elsőre ilyennek tűnt nekem "Budapest legökóbb parkja" is, amit "svéd vállalatok által támogatott Green Sweden/Symbio City 2012 program keretein belül" újítanak meg.

Nem egészen értem ugyanis, mi az az ökopark. Nincsenek benne műanyag fák? A virágok 99%-ban szerves anyagból épülnek fel? Gyöngykavics helyett katicabogarakkal van felszórva? A sajtóközlemény is elég homályos. Azt mondja:

"A park tervezése és kivitelezése során különös figyelmet fordítanak az ökológiai ciklusok (víz- és tápanyagkörforgás, növényi rendszerek) helyreállítására, a fenntartható anyaghasználatra, az emberi és társadalmi igények figyelembevételére, valamint az energiabevitel és -felhasználás minimalizálására."

Nos ez elég sok mindent jelenthet, szóval maradhat a találgatás. Nekem úgy tűnik, hogy az ökopark azt jelenti, hogy park. Vagyis nem egy szilárd burkolatú tér, dézsás tujákkal és cserepes bonszaiokkal körberakva (amire van pár példa nálunk is, és valóban parkként emlegetik az ilyeneket is), hanem fa, fű, bokor. Egyszóval park. További képtervek itt érhetők el: http://urbanista.blog.hu/2012/09/28/okoparkot_epitenek_a_svedek_a_lanchid_budai_hidfojenel

Márpedig ha parkot építenek/szépítenek Budapesten, annak örülök. Tehát most örülök.

Forrás: http://urbanista.blog.hu/2012/09/28/okoparkot_epitenek_a_svedek_a_lanchid_budai_hidfojenel

TOP 5