Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://klimabarat.hu/system/files/város.jpg
There was a problem loading image http://klimabarat.hu/system/files/város.jpg

A kép csak illusztráció Az éghajlatváltozás városi környezetre gyakorolt hatásairól tett közzé egy cikket az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Európa egyes városaira különbözőek lesznek a hatások, egy dolog azonban ezekben a városokban közös: a várható változásokra fel kell készülni.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett térképeken több mint 500 város sebezhetőségének mértékét ismerhetjük meg.

A klímaváltozás várhatóan növelni fogja az árvizek és az extrém hőmérsékleti jelenségek gyakoriságát és intenzitását Európa sok részében. Ha a heves esőzések egy méterrel megemelik a folyók vízszintjét, mely városokat fenyegeti leginkább az árvíz veszélye?

Mely városok adhatnak menedéket a hőhullámok ellen nagy zöldfelületeikkel, és melyek azok, amelyek építészeti adottságai legjobban felerősíti a negatív hatásokat? Mely városoknak van meg a lehetősége arra, hogy megbirkózzanak a várható hatásokkal és alkalmazkodjanak a jövőbeni változásokhoz?

A nemrégiben közzétett „Városi alkalmazkodás az éghajlatváltozás hatásaihoz Európában” című EEA jelentés megadja a legkézenfekvőbb válaszokat ezekre, és más ezekhez hasonló kérdésekre. Számos, a jelentésben is közölt térkép elérhető az „Eye on Earth” információs szolgáltatáson keresztül. (http://eea.maps.arcgis.com/home/) Az interaktív térképek segítségével több, mint 500 európai városról érhetők el adatok a felhasználó számára, és képet adnak arról, hogy hol melyek a legfontosabb alkalmazkodási kihívások. A példaként kiválasztott térkép a hőhullámok általi sebezhetőség mértékét mutatja be.

város.jpg

(Az interaktív térkép megtekinthető az alábbi linken: http://eea.maps.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=d4124af689f14c...)

Az interaktív térképen három féle információ található:

  1. 1) A városi zöldövezetek aránya, melyek lehűlést biztosítanak hőhullámok esetén.
  2. 2) A népsűrűség arányát összefüggésben a „hiányzó” zöldterülettel, a magas hőtároló képességű épületek arányával és az városi lakosság által okozott hőtermelés nagyságával, amely erősíti a hősziget hatást.
  3. 3) A 2071-2100 közti periódusra előrejelzett adatok, melyek a trópusi éjszakák és forró nappalok kombinációjából adódnak.

Még több interaktív funkció található a térképeken az „Eye on Earth” oldalon. Itt a felhasználók kombinálhatják a különböző adatokat, például a hőhullámokat felvázoló térképet az idősek arányával, akik általában érzékenyebbek a hőségre. Ezen kívül még más szervezetek és magánszemélyek által az oldal rendelkezésére bocsátott információk is felhasználhatók, és kombinálhatók egymással.

Climate-ADAPT

Az EEA foglalkozik ezen kívül a Climate-ADAPT-tal is az Európai Bizottsággal együttműködve. Ez az Európai Unió legfejlettebb fóruma, mely az adatok megosztását és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás információinak megosztását szolgálja. Legfőbb célja: a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás támogatása Európában.

Ezen kívül célja még az is, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára az adatok elérését és megosztását a következő főbb témakörökben: várható éghajlati változások Európa szerte; a régiók és a szektorok mostani, valamint jövőbeni sebezhetősége; nemzeti és transznacionális alkalmazkodási stratégiák; alkalmazkodási esettanulmányok és potenciális alkalmazkodási stratégiák; az alkalmazkodás megtervezését segítő eszközök.

Fordította: Budai-Szöllősi Szabina

Forrás:

Megjelent: European Environment Agency, 2012. szeptember 4.

Forrás: http://klimabarat.hu/node/488

Kép forrása: http://www.mthurricane.com/hurricane_katrina.htm