Skip to main content

A Green Float új szemléletet vihet a környezetbarát városokról alkotott elképzelésekbe. Olyan óceánokon lebegő mesterséges várost jelent, amely önfenntartó életre rendezkedik be a víz és a levegő szennyezése nélkül. Egy japán cég, két másik intézménnyel karöltve azon dolgozik, hogy a Green Float hamarosan valósággá váljon.

"Az Egyenlítő mentén forró, viszonylag kiegyensúlyozott éghajlat uralkodik, mely mentes a szélsőséges viharoktól. Az elképzelés szerint a városok méretével vetekedő hatalmas tornyok 1000 méter magasságban lennének, ahol egész évben kellemes 26 °C van.

Egy-egy torony modulja 1 kilométer sugarú kör, melynek minden pontja könnyedén bejárható. Ezeket a részeket kerületeknek nevezik, amelyeket városokká, a városok pedig országokká állíthatók össze. Igy, a népesség növekedésével ezek a részek úgy emelkednek ki a vízből, mint a liliomok.

"700 és 1000 méteren található a városi terület, a periférián vannak a közintézmények, kórházak, míg a központi részben működnek az irodák és kereskedelmi létesítmények. A torony egyben egy üvegház is, ahol különböző zöldségeket termesztenek. Az alsó részen gabonaféléket gondoznak, a sekélyebb óceáni részek pedig alkalmas teret nyújtanak halak és tengeri moszatok nevelésére. A város szén-dioxid kibocsátása, szennyvize, és kommunális hulladéka az üvegház fontos tápanyagává válik, melyet a szántóföldi műveléshez és a tengeri tenyésztésekhez használnak fel."

Az óceánok mélyének megfelelő fényellátását biztosítva, a Green Float nem állandó, rögzített helyen lenne, hanem lassan lebegne az óceáni áramlatokkal. Ezt a hatást a tenger "intelligens" mérnöki képességeivel érnék el, ami a sós vizek felhajtóerejét jelenti. Ez teszi lehetővé, hogy biztonságosan és hatékonyan építhessék meg a szigeteket. Az ötlet kidolgozói remélik, hogy 2025-re elkészülhet az első úszó-lebegő város, de jelenleg még számtalan felvetésre kell választ találniuk. 

"A fő kérdés az, hogy a jelenlegi technológiák felhasználásával, miként lehet felépíteni az úszó várost. A másik kérdés, hogyan lehet létrehozni egy új közösséget a Földön, amely nem szennyezi a környezetét, sőt a visszaforgatott "energiát" újra termeléshez használja fel. Azt is meg kell gondolni, milyen gazdasági, geopolitikai változásokat idézne elő a sziget működése, figyelembe véve a szén-dioxid kvótákkal való kereskedéstől kezdve, az egyes országok felségterületének használatáig."

Aki nem érti teljesen a koncepció lényegét, tekintse meg a videót. Bár a videó angol és japán nyelven szól hozzánk, a működés így is látható, szemléltethető.


Hapé

Kép és videó forrása: http://www.energydigital.com/green_technology/green-float-floating-cities-by-2025

TOP 5