Skip to main content

Egy ötezer fős városka (ennyi lakosa van pl. Fonyódnak) gondol egy nagyot, kiír a vízpart rendezésére egy nemzetközi építészeti pályázatot, melyet megnyer az egyik legnevesebb skandináv építésziroda. Magyar szemmel nézve ez elképzelhetetlen, Klaksvík megcsinálta.

A Feröer-szigetek (Juh-szigetek) második legnagyobb városának identitása alapvetően három pillére épül: halászat, zene és sport, a lakók nyitottak szinte mindenre. Mint számos más vízparti fejlesztésnél, itt is kiemelt szerepet szánnak a közfunkcióknak és a fenntartható építészeti megoldásoknak.

Összesen 154 pályamű érkezett be az áprilisi határidőig, a nyerteseket és díjazottakat 2012. június 1-én hirdették ki: az első helyezett a Henning Larsen Architects lett (400.000 dán korona díjazás), a második a Group8 (150.000 dán korona díjazás), a harmadik helyen pedig Ragnar Zachariassen és Søren Yde Jensen projektje végzett (75.000 dán korona díjazás) lett. A város új fejlesztési tervébe azonban nemcsak az első helyezett javaslatait építik be, minden megoldás érdekes, ami illeszkedik a város arculatához.

(Az egyes koncepciók fotóinak megtekintése céljából kattintson ide: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/09/10/varosfejlesztes_a_juh-szigeteken)

A Henning Larssen Architects koncepciója

Az építésziroda koncepciójának középpontjában egy csillag-alakú főtér áll, amely a város legfontosabb találkozási helye lesz, boltokkal, kávézókkal, látogatóközponttal és egyéb turisztikai funkciókkal.

Összeköti a belvárost, a vízpartot és a kapcsolódó zöldterületeket. A 150.000 m²-es fejlesztési területen lesz még kulturális központ, múzeum, könyvtár, lakások, irodák.

A Group8 pályázata

A svájci csapat mottója: újra összekötni, újra felfedezni, újra befektetni ("re-connect, re-invent, re-invest Klaksvik”) – ez pontosan összevág azzal, hogy olyan designt álmodtak meg, amely nemcsak környezettudatos, de gazdasági és szociális szempontból is előremutató.

Több, egymással összefüggő beavatkozási területet terveztek, és az egyes városi részek egyfajta hálózatot alakítanának ki, zöld felületekkel és jó közlekedési összeköttetésekkel.

Ragnar Zachariassen és Søren Yde Jensen ötlete

A terv a Feröer-szigeteki hagyományokon alapszik, mégpedig a kis közösségek („býlingar”) fokozatos fejlesztésén. A középpontban mindig egy-egy lakóépület volt, ezek köré szerveződtek a halászathoz és gazdasághoz tartozó funkciók. Így az élet, a munka és a szórakozás egy helyen zajlott, harmóniában a természettel. A javaslat négy ilyen kis „közösséget” alakítana ki, mindegyik saját funkcióval és identitással. Ezt a nevek is tükrözik: Kulturális-, Kikötői-, Szolgáltatói- és Eseményközpont.

Forrás: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/09/10/varosfejlesztes_a_juh-szigeteken

TOP 5