Skip to main content

Bizonyos tisztítószerek, a központi fűtés vagy a klímaberendezés miatt a zárt terekben, például lakásokban és irodákban gyakran jóval több szennyezőanyag található a levegőben, mint kültéren. Szerencsére léteznek olyan szobanövények, amelyek kiszűrik ezeket a vegyi anyagokat a levegőből.

Legalább 15 különféle szobanövény képes arra, hogy a levegőben található szennyezőanyagokat kiszűrje - állapították meg a NASA szakemberei, amikor az űrhajók levegőjének tisztítására kerestek megoldást.

A szennyezőanyagok többsége, például a rákkeltő benzol, a triklór-etilén vagy a formaldehid legtöbbünk otthonában is előfordul, de ezeket számos szobanövény képes többé-kevésbé kiszűrni a levegőből.

A formaldehid gyakori összetevője ragasztóknak és bevonatoknak, de használják például a függönygyártás során is. A benzol festékek alkotóeleme, de kimutatható a dohányfüstben is. A triklór-etilén ragasztókban, folteltávolítókban és egyéb tisztítószerekben fordul elő.

A NASA kutatási eredményei szerint ezeket a szennyezőanyagokat bizonyos növények igen hatékonyan kiszűrik a levegőből: ilyen növény például a szobafutóka (Epipremnum aureum), a vitorlavirág (Spathiphyllum), az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) és a sárkányfa (Dracaena), de hatásosnak bizonyult a fikusz (Ficus), a szobaarália (Fatsia japonica) és a gerbera is.

A New York-i Egyetem orvosi karának allergológusa a kutatással kapcsolatban elmondta, hogy a megfelelő tisztítóhatás érdekében 10 négyzetméternyi alapterületenként egy "légtisztító" növényt érdemes elhelyezni. Ezek a növények természetes módon szűrik ki a szennyezőanyagokat, így sok esetben elkerülhető a drága légtisztító vagy párásító berendezések használata - tette hozzá.

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20120904-ezert-jo-szobanovenyeket-tartani-szennyezo-anyag-levego-belter.html

Kép: http://www.origo.hu/egeszseg/20120904-ezert-jo-szobanovenyeket-tartani-szennyezo-anyag-levego-belter.html

TOP 5