Skip to main content

A lepkeorchidea (Phalenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt.

Az orchideák gondozását és nevelését nem csak a vásárlók, de sokszor még a virágosok is alig ismerik.

Ha megkérdezünk öt virágost, vagy öt szomszédot biztos, hogy legalább háromféle gondozási tanácsot kapunk. Most megpróbáljuk összefoglalni, mi az igénye ennek a különleges egzotikus virágnak.Földünkön több mint harmincezer orchidea faj él, de csak néhány tucat kapható kereskedésben. Az orchideák többségét külföldről szállítják Pl. Hollandiából, de hazánkban is sok orchidea kertész található, akik a legszebb orchideájukat a kiállításokon mutatják meg a nagyközönség számára.

Ha valaki orchideát szeretne otthon tartani, érdemes a lepke orchideát választania, mert a tartása könnyebb és egyszerűbb, mint a többi orchideáé. A növény jellegzetessége a rövid és tömör ovális levél, és a hosszú száron található lepke formájú virág.

Az orchidea eredetileg a trópusi erdők lakói, itt a fák tetején él, és nem a talajból veszi fel a tápanyagot, hanem a levegőből, épp ezért ez a növény léggyökereket ereszt. Ezeket a gyökereket ne távolítsuk el a növényről, és soha ne ültessük a növényt virágföldbe, mert a földben a növény megfullad.

Ha átültetésre kerül sor, vásároljunk speciális orchidea ültető közeget, amely kiválóan alkalmas az orchideának, ez általában fenyőkéreg, kókuszrost, perlit, és tőzegmoha keveréke. Már kisebb kiszerelésben is kapható, kertészetekben. A lepke orchideát két-háromévente egyszer érdemes átültetni, de az új ültető cserép nagysága ne legyen sokkal nagyobb az előző méretnél, mert ilyenkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény nem.

Sokan kérdés érkezett a magazinhoz, hogy szükséges –e az átlátszó cserép a növénynek. Nos, ez a cserép azért hasznos, mert a növény gyökere is képes a fotoszintézisre, hasznosítani tudják a cserépen átjutó fényt, és ellenőrizni tudjuk a gyökér állapotát. De ha nem kapunk ilyen cserepet, nyugodtan ültessük normál cserépbe a növényt.

A világon a legelterjedtebb orchidea fajtának számít, hiszen különleges és igen változatos színvilága, hosszan tartó virágzása teszi még kedveltebbé a lepke orchideát. Nem csak cserepes növényként, hanem vágott virágnak is kedvelt, a menyasszonyi csokrok egyik fő slágere. A legismertebb színek a hófehér, a lila, rózsaszín, bíbor.

A holland nemesítők folyamatosan dolgoznak a legújabb keresztezéseken, amelyek még erősebb és még szebb növényeket eredményeznek. A legújabb fajta a mini lepke orchidea, amely apró virágaival, még jobban alkalmazkodik a mi klímánkhoz. A növény egyik legfontosabb igénye az állandó meleg párás környezet.

A kertészek munkájának köszönhetően ezek az orchideák egyre jobban alkalmazkodnak az európai időjáráshoz, de még mindig nem viselik el tartósan a hideget. A 10-15 fokos hőmérsékleten a növekedés leáll, és az épp fejlődésben levő bimbók lehullnak. A lepke orchidea hőmérsékleti igénye: télen: 18-23 fok, nyáron: 18-27 fok. A túl meleg és száraz klíma sem tesz jót a növénynek.

Ne tegyük ki a növényt nyáron a 40 fokos kánikulában a kertbe napos helyre, mert levelei könnyen megéghetnek, csak árnyákos védett helyre. Ha lakásban tartjuk a növényt, kerüljük a huzatos helyiséget, erre főleg télen figyeljünk oda.

A növény nyáron inkább levelet növeszt, és télen hoz virágot. Ennek oka, hogy a trópusi őserdőhöz hasonlóan a nappali meleg és az éjszakai lehűlés kedvezően befolyásolja a növény életfolyamatait.

A páratartalom fontos a növény számára, de még sem annyira, mint a többi fajtának. A lepke orchidea már 50-60%.-os páratartalom mellett is szépen fejlődik, míg a többi faj számára a 70-80%.-os páratartalom az ideális. Épp ezért ezt a növényt könnyen nevelhetjük otthonunkban is.

Figyeljünk oda a növény öntözésére is, soha ne álljon alatta a víz, és a permetezéssel is óvatosan bánjunk. Ha növény alatt vagy a leveleken megáll a víz, károsító rothadási folyamat indulhat meg.

Mit tegyünk a növénnyel, ha elvirágzott? A növényen maradt virágszárat vágjuk le, így másod virágzásra serkentjük a növényt.

A második virágzásnál a virágok kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha a növény nem hoz virágot, az a tápanyag hiánya lehet.

Fontos a megfelelő és rendszeres tápanyag utánpótlás. Erre a célra vásároljunk orchideák részére gyártott speciális tápoldatot.

Öntözésnél érdemes esővizet, vagy szénsav mentes ásványvizet felhasználni.

Figyeljünk a kártevőkre, betegségekre, főleg a vásárláskor, ne vegyünk meg olyan növényt, amelynek már sárgulnak a levelei, vagy gyanús barna foltokat látunk a leveleken.

Tehát a legfontosabb ápolási tanácsok:

  • A növényt egy héten egyszer öntözzük, és soha ne álljon alatta a víz. Érdemes eső, vagy ásványvizet használni a locsoláshoz.
  • Rendszeresen kb. kéthetente egyszer tápoldatozzuk a növényt speciális orchidea tápoldattal.
  • Világos, meleg, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat.
  • Két-háromévente egyszer ültessük át, speciális orchidea közegbe.
  • A lepke orchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy más szobanövény, de érdemes vele próbálkozni, mert a növény akár 4-5 hónapon keresztül is virágzik. Érdemes több színben is tartani, mert egyik szín kiemeli a másikat.


Forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&

TOP 5