Skip to main content

Ha északra, Svédországba vagy Norvégiába látogatunk, ugyanakkor nem sikerül eredeti skandináv hangulatú otthonba betérnünk, bővíthetjük tudásunkat e cikk alapján, főleg ha kedvünk támad a fotó alapján utánanézni a svéd vagy a norvég lakáskultúrának.

Természetesen északon is az éghajlati adottságoknak megfelelően alakult ki a jellemző lakberendezési stílus. S ha már ott rövidebbek a nappalok (s persze hűvösebbek is mint nálunk), s a skandinávok rövidebb ideig tartózkodhatnak a szabadban, hát becsempészik a természetet a lakásukba. A természetességet és a természettel való harmóniát helyezik előtérbe, mikor színt, formát, anyagot választanak. Az anyagokat meghagyják eredeti megjelenésükben így a padló, fal, bútorok gyakran kezeletlen felületűek. Fő alapanyagként jellemző a natúr fenyő.

S ha már kevesebb náluk a természetes fény, hát minél több teret engednek neki a belső áramlásra. E célt szolgálja, hogy otthonaikat tágasan, kevésbé tagoltan rendezik, s a tárgyak és felületek világos színt kapnak, amiről nagyobb mennyiségben verődik vissza a fény. Szín tekintetében jellemző a világos tónusú szürke, barna, fehér használata.

Ezek az otthonok egyszerűséget, harmóniát, eleganciát sugároznak. Kevés a díszítés, csak a funkcionális és praktikus tárgyak jelennek meg. Megkímélik az ott lakókat a mesterkéltségtől.

S hogy mitől country a country? Ha lehet, még több természetes fát használnak és még több kezeletlen, esetleg rusztikus felületet. Ha ilyen hangulatot szeretnénk saját otthonunkba, a következő tanácsok hasznosak lehetnek számunkra. A nagy felületű, fehér padló zavarhatja térérzetünket, bizonytalan érzetet kelthet, célszerű lehet a fallal harmonizáló, más, világos tónust választani.

Ha valaki számára túl hideg és tompító érzés kelt egy ilyen lakásbelső, színes textilekkel feldobhatja a tereket, de ne vigye túlzásba, mert az már a harmónia rovására mehet. Mindez látható a további fotókon. A képek itt tekinthetők meg: http://mindendesign.blog.hu/2012/08/11/eszaki_country

Forrás:  http://mindendesign.blog.hu/2012/08/11/eszaki_country

TOP 5