Skip to main content

A portugál LIKEarchitects Studio és Ricardo Dourado dizájner gondoltak egy nagyot, és érdekes módon tették interaktívvá a portugál város, Guimarães szökőkútjait. Bútorok, nyugágyak és játékok - nem éppen a megszokott helyükön.

A szökőkút "hekkelés" célja, hogy közelebb hozzák Guimarães lakóit és a vizes felületeket, valamint megváltoztassák a régi beidegződéseket: a szökőkút nemcsak szép, hanem hasznos is. A projekt (Fountain Hacks) valójában a régi és új dichotómiáját használja fel arra, hogy újraértelmezze a város és lakóinak fennálló kapcsolatát, kialakítván egyfajta közösségi teret.

A kánikulában tedd bele nyugodtan a lábadat a szökőkútba, sőt, hívd meg a szomszédodat is egy közösségi fürdőzésre - szól a promóció. Az sem marad hoppon, akinél nincs kellék, hiszen öltözők, fürdőruhák és törölközők is rendelkezésre állnak.

A Fountain Hacks azon a városmegújító elképzelésen alapul, hogy egy modern városfejlesztés elképzelhetetlen aktív közösségek, azaz a lakosság bevonása nélkül. Ennek még a hagyományos műemlék-használatot is alá lehet vetni, hiszen el akarják tűntetni mindazokat a korlátokat, melyek a lakosság-város interakció útjában állnak.

A provokatív koncepció - mint ahogy arra számítani lehetett - erőteljesen megosztja a lakosságot, bár a projekt célja az is, hogy végre párbeszéd, ha kell vita alakuljon ki a városfejlesztési elképzelésekről.

További képek itt tekinthetők meg: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/08/07/a_portugalok_bekoltoztek_a_szokokutakba

Forrás: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu/2012/08/07/a_portugalok_bekoltoztek_a_szokokutakba

TOP 5