Skip to main content

A Kyocera vállalat zöld, élő függönyökkel igyekszik az energiafelhasználást csökkenteni Japánban lévő üzemei szerte. A függönyök különböző kúszónövényekből állnak az épület fala mentén, a zöld növényzet megakadályozza a nyári túlmelegedést ezzel csökkentve a klimatizálás költségét. Hab a tortán, hogy a menzát is részben ellátja.

A környezetvédelmi fejlesztések részeként, a Kyocera tököt növeszt az épületei falai mentén, hogy ezzel „zöld függönyt” alkossanak. A zöld függönyök árnyékot adnak az iroda és gyárépületek falainak és ablakainak már Japán 12 különböző pontján. A fotoszintézis következményeként a növényzet szén-dioxidot nyel el a környezetéből, közben a párologtatással hűti a levegőt, valamit a közvetlen napsugárzástól óvja az épület szerkezetét – így csökkentve a klimatizálás költségét. A nyári hőterhelés legjelentősebb részét a napsugárzás közvetlen melegítő hatása teszi ki, így árnyékolással az ellen könnyen védekezhetünk. A Kyocera az árnyékolás egy zöld módját választotta a töknövesztéssel.

2009-ben a Kyocera cégcsoport által üzemeltett épületek mellett már összesen 294 méter hosszan nővesztettek ilyen kerítéseket, és az összes lefedett terület elérte a 775 m2-t. Ennyi zöld terület megközelítőleg 3000 kg szén-dioxidot tud évente kivonni a levegőből és magában tartani. Az árnyékolás jótékony hatásaként, a délelőtti órákban egyáltalán nem kell a légkondicionáló berendezéseket használni az üzemben. Az árnyékolás egyik felfedezett mellékhatása, hogy az helységekben egy kellemes zöld árnyalatot biztosít, nyugtató hatását magukon kezdték tapasztalni és ez beszédtéma lett az ott dolgozók körében és az üzemet meglátogatók között is. Az előnyöket felfedezve több dolgozó elkezdte a növesztést saját otthona mellett.

Az alábbi képen látható egy hőkamerás vizsgálat egy árnyékolt, és egy nem árnyékolt falszakaszról. A mérés jól mutatta, hogy a növényzettel árnyékolt falszakasz közel 15 °C alacsonyabb hőmérsékletű volt a nagy nyári melegben.

Az ott dolgozók körében egy közösségi program lett a kerítések látogatása, a rajta növekvő tököt és babot a dolgozók leszedik, majd azt a cég menzájára viszik. A friss zöldségből aztán az alkalmazottaknak speciális nyári menüt készítenek, a helyben termelt zöldségekből.

Forrás: Kyocera

Forrás: http://energia.ma/kornyezet/eletmod/20120724-zold-keritest-noveszt-a-kyocera-az-alkalmazottak-oromere/

TOP 5