Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A német Volkswagen azt közölte, miszerint az autóiparban tapasztalható kedvezőtlen folyamatok miatt nem zárható ki, hogy üzemeket zárnak be az országban, és kénytelenek lemondani egy régóta fennálló, 1994 óta érvényben lévő munkavédelmi vállalásáról, mely 2029-ig megakadályozta volna az elbocsátásokat. 

„Az európai autóipar nagyon nehéz és komoly helyzetben van” – mondta Oliver Blume, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója hétfőn egy közleményben. Hivatkozott az új versenytársak belépésére az európai piacra, Németország romló helyzetére, mint gyártási helyszínre, valamint arra, hogy „határozottan kell cselekedni”, adta hírül az apnews.com.

hirdetés

Az európai autógyártók fokozódó versenyhelyzettel szembesülnek az olcsó kínai elektromos autók miatt. A vállalat féléves eredményei azt mutatják, hogy nem érik el a 2026-ra tervezett 10 milliárd eurós költségmegtakarítási célkitűzést – közölte a vállalat.

Az üzembezárásokkal és elbocsátásokkal kapcsolatos megbeszélések a vállalat Volkswagen márkájára összpontosítanak. A márka üzemi eredménye 966 millió euróra (1,1 milliárd dollárra) esett vissza az előző év azonos időszaki 1,64 milliárd euróról.

A csoporthoz tartoznak még a luxusmárkák, mint az Audi és a Porsche, amelyek magasabb haszonkulcsot biztosítanak a Volkswagen tömegpiaci járműveivel szemben, valamint a SEAT és a Skoda.

A vállalat arra törekedett, hogy a költségeket korai nyugdíjazásokkal és végkielégítésekkel csökkentse, amelyek elkerülik a kényszerű elbocsátásokat, de most azt mondja, hogy ezek az intézkedések nem biztos, hogy elegendőek. A további intézkedéseket, amelyek az üzemeket vagy a munkahelyi garanciákat érintik, a munkavállalói képviselőkkel tárgyalják meg.

Mint ismeretes, az utolsó üzembezárás az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Westmorelandben történt 1988-ban, a dpa hírügynökség szerint.

A szakszervezetek reakciója

Az üzemi tanácsok és a szakszervezeti képviselők ellenzik az üzembezárás és az elbocsátások ötletét. A menedzsment hozzáállása „nemcsak rövidlátó, hanem veszélyes is, mivel kockáztatja a Volkswagen szívének elpusztítását” – mondta Thorsten Groeger, az IG Metall ipari szakszervezet VW-ért felelős főtárgyalója a szakszervezet honlapján.

Daniela Cavallo, a legfelsőbb munkavállalói képviselő szerint a „menedzsment kudarcot vallott... Ennek következménye a dolgozóink, a telephelyeink és a munkaügyi megállapodásaink elleni támadás. Velünk nem lesznek üzembezárások.”

Politikusok is nyilatkoztak

Németország Alsó-Szászország tartományának kormányzója, Stephan Weil, aki a vállalat igazgatótanácsában is ül, egyetértett abban, hogy a vállalatnak lépnie kell, de felszólította a Volkswagent, hogy kerülje el az üzembezárásokat, és inkább alternatív költségcsökkentési módokra támaszkodjon: „Az állami kormány különösen figyelni fog erre” – mondta a dpa hírügynökség által közölt nyilatkozatban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: René Hesse képe a Pixabay -en.

TOP 5