Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Az Audi brüsszeli gyára komoly veszélybe került, mivel a vállalat a Q8 e-tron modellek gyártását át kívánja helyezni Mexikóba, ami akár 3000 munkahely megszűnését is jelentheti Belgiumban. 

A döntést az alacsony kereslet és a túltermelés okozta problémák indokolják, amelyek miatt a gyártás fenntarthatósága megkérdőjeleződött a belgiumi üzemben, írja az automobilwoche.de.

hirdetés

A Gyár és jövője

Az Audi brüsszeli gyára, amely a Forest nevű városrészben található, hosszú múltra tekint vissza, hiszen 1948 óta működik és több mint nyolc millió autót gyártott már. Az üzem jelenleg a Q8 e-tron és Q8 Sportback e-tron modelleket gyártja, amelyek iránt azonban csökkenő kereslet mutatkozik. A vállalat bejelentette, hogy a Q8 e-tron utódját már nem Belgiumban, hanem Mexikóban fogják gyártani, és a Q4 e-tron gyártása is elmarad Belgiumban.

A kormány és szakszervezetek reakciója

Alexander De Croo belga miniszterelnök gyorsan reagált a helyzetre, és találkozót kezdeményezett az Audi vezetőségével, valamint a szövetségi és regionális kormányok képviselőivel, hogy megvitassák egy mentőcsomag lehetőségeit. A kormány különféle intézkedéseket vizsgál, beleértve a szubvenciókat, az energiaköltségek csökkentését és az adókedvezményeket az elektromos járművek gyártásának ösztönzésére. Emellett a kormány egy munkacsoportot is létrehozott, amely az üzem megmentéséhez szükséges lépéseket elemzi.

A szakszervezetek kritikusan viszonyulnak a kormány mentőcsomagjához, és hangsúlyozzák, hogy az alkalmazottak bevonása nélkülözhetetlen a fenntartható megoldás megtalálásához. Hillal Sor, a MWB-FGTB szakszervezet főtitkára szerint a szubvenciók önmagukban nem elegendőek, és a belga elektromos járműgyártás strukturális problémáira is figyelmet kell fordítani, különösen a nagy volumenű akkumulátoripar hiányára.

Bizonytalan jövő

A helyzet rendkívül bizonytalan, és nagy a tét: a belga autóipar egyik utolsó bástyája kerülhet veszélybe. A kormány és a vállalat közötti tárgyalások folytatódnak, és várhatóan a következő hónapokban döntenek a gyár sorsáról. Amennyiben sikerül megállapodásra jutni, a brüsszeli üzem megőrizheti fontos szerepét az elektromos autók gyártásában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökkent az Audi nyeresége

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By RL GNZLZ from Chile - Audi e-tron 55 Sportback 2021, CC BY-SA 2.0, wikimedia

TOP 5