Skip to main content
jegesmedve tengerjég nélkül Grönland

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Grönland délkeleti részén kutatók egy korábban nem ismert jegesmedve-populációra bukkantak, amelynek nincs szüksége tengerjégre a fennmaradáshoz. 

A más populációktól genetikailag is eltérő ragadozók a gleccserek édesvízből álló jégdarabjain vadásznak zsákmányra.

hirdetés

Az elszigetelt populációról a Science tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány csütörtökön. A Washingtoni Egyetem Kristin Laidre vezette kutatói szerint több száz jegesmedvéről, az Ursus maritimus 20. ismert alcsoportjáról van szó.

A populáció vizsgálata céljából a tudósok számtalan adatot használtak fel az elmúlt 36 évből a jegesmedvék mozgásáról és genetikájáról, és természetes környezetükben is megfigyelték az Északi-sarkvidéken honos emlősöket.

Történelmi feljegyzésekből és őslakosok ismereteiből már eddig is tudtunk arról, hogy él néhány medve ezen a vidéken, de fogalmunk sem volt arról, hogy milyen rendkívüli állatokról van szó - írta Kristin Laidre a tanulmányban. A kiszámíthatatlan időjárás, a szakadékok tagolta hegyek és a heves havazások miatt a térséget eddig kevéssé kutatták.

A jegesmedvék korábban ismert populációi többnyire tengerjégre szorulnak ahhoz, hogy fókára vadászhassanak. Az északi-sarkvidéki tengerjég kiterjedése azonban évtizedek óta egyre csak zsugorodik. A kutatók szerint a tengerjég nélkül is elboldoguló populáció felfedezése reménysugarat jelent, a Jeges-tengerbe ömlő gleccserek édesvízi jege "egy eddig nem ismert menedéket kínálhat a változó klíma elől".

A kutatók mindazonáltal óva intenek a túlzott reményektől

"A kutatás alapján néhány jegesmedve túlélheti a klímaváltozást, de nem hiszem, hogy a gleccserek kínálta élettér nagyobb számban lenne képes befogadni jegesmedvéket, egyszerűen nincs belőle elegendő. Továbbra is arra számítunk, hogy a klímaváltozással együtt erőteljesen csökkenni fog a jegesmedvék száma az Arktiszon"

- mondta Laidre.

Az újonnan felfedezett jegesmedve-populáció a jéggé fagyott tengervizet is használja vadászatra közvetlenül a partvidéken, ebben a régióban azonban csak évi négy hónapon át van tengerjég, május végéig - olvasható a Science-ben.

Az itteni a földkerekség genetikailag leginkább izolálódott jegesmedve-populációja - állapította meg a tanulmány egy másik szerzője, Beth Shapiro, aki szerint a délkelet-grönlandi jegesmedvék legalább több száz éve élnek más jegesmedve-populációktól elkülönülve.

(MTI/dpa/Reuters/AP)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Az éhségtől elgyötört jegesmedve már a műanyag zacskót is megeszi

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: 358611 képe a Pixabay -en.

TOP 5