Skip to main content

mangrove erdő újraerdősítés Mozambik 

Afrika legambiciózusabb mangrove-újraerdősítési programját valósítja meg Mozambik, amelyneknek tengerpartját megviselték a közelmúlt heves trópusi viharai. A projekt során akkora területet telepítenek be mangrovéval, mint London, Párizs és Manhattan területe együttvéve.

A délkelet-afrikai ország tenger- és vízügyi minisztérium bejelentette, hogy 30 év alatt 100 millió mangrovefát ültetnek a 2500 kilométeres tengerpart mentén, hogy helyreállítsák a viharok és a tűzifagyűjtők által megtizedelt mangroveerdőket.

hirdetés

Az újraerdősítést főleg az ország középső részén fekvő Sofala és Zambezia tartomány partvidéke mentén végzik, ahol 185 ezer hektár mangroveligetet állítanak hely.

A projekt során akkora területet telepítenek be mangrovéval, mint London, Párizs és Manhattan területe együttvéve; ilyen nagyszabású projektre még nem volt példa

– jelentette ki Vahid Fotuhi, akinek az Egyesült Arab Emírségek-beli cége, a Blue Forest támogatja a faültetést.

HOZZÁTETTÉK: AZ ERDŐSÍTÉS CÉLJA ÉVI 200 EZER TONNA SZÉN-DIOXID SEMLEGESÍTÉSE.

Ez annyi, mintha 50 ezer fosszilis üzemanyagú gépkocsit vonnának ki a forgalomból. A program során műholdas képalkotás segítségével kutatják fel a leginkább megritkult mangroveerdőket.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, súlyosan veszélyezteti a mangrove erdőket a folyókból érkező műanyaghulladék; a fák 54 százaléka 20 kilométeres távolságban van olyan folyótól, amely évente több mint egy tonna műanyagszemetet juttat az óceánba. 

Különösen a délkelet-ázsiai mangrovékat fenyegeti a műanyagszennyezettség.

(MTI/AFP, Origó)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: kmarius képe a Pixabay -en. 

TOP 5