Skip to main content

 

Márciustól nyár elejéig van a kullancsok aktivitásának csúcsidőszaka - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó belgyógyász-háziorvos.

Nagy Judit szerint nem csak az erdőkben, hanem akár a budapesti parkokban is ránk jöhetnek ezek a kártevők - pláne a kiadós esőzéseket követően. Ezért minden nagyobb séta után érdemes átvizsgálnunk magunkat és egymást.

hirdetés

Bármelyik kertben, parkban, ahol sétálunk, és dús az aljnövényzet – főleg az esők után – remekül megbújhat a kullancs. Nem is gondolunk rá, de nagyon sok a sündisznó, amik igen sok kullancsot hordoznak, és a kutyások tudják, hogy az ő szőrükből is nap nap után ki kell szedni kullancsot” - emlékeztetett a háziorvos.

Az emberre mindig a sűrű aljnövényzetből, a bokrokról kerülnek a kullancsok, ezért is tanácsoljuk mindig azt, hogy lehetőleg hosszú nadrágban kertészkedjünk, kiránduljunk. Rendkívül kellemetlen ezeket viselni, de ha az ember biztonságra törekszik, akkor jobb lenne ezt viselni” - tanácsolta Nagy Judit.

„A másik nagyon lényeges dolog, hogy miután hazaértünk, mindig ellenőrizzük, nem került-e kullancs a bőrünkre. A gyerekeket is alaposan át kell vizsgálni, főként a hajlatokat, a fül mögötti területet” - tette hozzá a belgyógyász.

Nagyon nehéz megérezni a kullancsot, főleg amíg kicsi. Gyakran előfordul, hogy valaki egy anyajegyet kezd el piszkálni, mert nem tudja, hogy mi lehet az. Amikor megszívta magát, már könnyebb felismerni, de az elején tényleg csak egy kis feketeség, aminek nagyítóval, szemüveggel észrevehetők a lábai, néha egy piros folt is övezi” - mondta.

Hozzátette: azt is tudjuk, hogy egy idő után a jóllakott kullancs távozik, így gyakran azt sem tudjuk, hogy volt valaha a bőrünkön.

Ha fertőzött volt a kullancs, akkor sajnos várható, hogy betegséget kaphatunk. Ezért is mondjuk azt, hogy az agyvelőgyulladás elleni oltóanyagot mindenkinek javasoljuk kora tavasszal. Azonban számos olyan betegség van, amit kullancs terjeszt, és ami ellen nem tudunk védekezni. Mivel egyes betegségek csak 3-4 héttel később jelentkeznek, érdemes a kirándulás után néhány héttel ismét megvizsgálni a bőrünket” - javasolta a háziorvos.

A hanganyag ide kattintva hallgatható meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5